Categories
applenyheter Featured

AirPower kan lanseras i september – Apple satsar på en trådlös framtid

Apples trådlösa laddningsmatta AirPower kan äntligen vara på gång, i alla fall om man ska tro på Mark Gurman, reporter på Bloomberg. AirPower presenterades i september förra året tillsammans med iPhone X, iPhone 8 och iPhone 8 Plus. Apple sa då att AirPower skulle släppas till försäljning 2018 och nu kan det alltså äntligen vara dags. En lansering runt september i år uppger Gurmans källor.

Apple har haft problem med tekniken i AirPower

Många trodde nog att AirPower skulle släppas lite tidigare än september, även Apple, men enligt Gurman har Apple haft problem med delar av tekniken och därför varit tvungna att skjuta upp lanseringen några månader. Idag är alltså målet att den ska vara helt klar och redo att börja säljas i september, lagom till lanseringen av Apples nya iPhones.

De tekniska problemen uppges vara att laddningsmattan lätt överhettas och vissa problem med mjukvaran. AirPower ska enligt uppgifter innehålla ett specialgjort chip från Apple som kör en enklare version av iOS för att kunna parkoppla enheter och se över strömförsörjningen. Apple-anställda ska ha testat AirPower under de senaste veckorna för att hitta buggar och andra användar-problem med laddningsmattan.

Ladda upp till tre enheter samtisigt på AirPower

När AirPower presenterades förra året visade Apple upp en oval laddningsmatta som ska kunna ladda upp till tre enheter samtidigt. De Apple-enheter som idag klarar av trådlös laddning är iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus och Apple Watch 3. Det kommer även komma ett nytt fodral till AirPods som kommer kunna ladda hörlurarna trådlöst.

Apple planerar en trådlös framtid – utan Lightning-kontakt

Enligt Gurman planerar Apple att plocka bort sladd-laddningen helt för kommande iPhone-modeller. Apple ska redan vid utvecklingen av iPhone X ha lekt med idén att plocka bort lightning-kontakten, men på grund av att AirPower inte var helt färdigutvecklad och sladdlös laddning tar betydligt längre tid än laddning med sladd valde de att skjuta på den utvecklingen.

Apple har redan valt att plocka bort hörlursuttaget på sina telefoner, så den här utvecklingen är knappast någon överraskning. Apple har sen en tid tillbaka uttryckt en önskan om att skapa en helt sladdlös framtid, och med AirPower och AirPods verkar de vara några steg på vägen.

Apples mål för framtiden ska vara en iPhone helt utan externa portar och fysiska knappar. Eller ett ”sheet of glass”, som Apples design-chef Jony Ive uttryckte det för ett par år sedan.

Att ta bort lightning-kontakten är såklart inte helt enkelt. Många använder kontakten för att koppla in sin telefon till sin dator och synca med iTunes och överföra bilder och ljud. Att ladda sin telefon med en powerbank när man är ute på språng blir heller inte så enkelt. Såklart finns det trådlösa alternativ, i alla fall till att synca sin iPhone till sin Mac.

Årets iPhones får USB-c-laddare

Det kommer nog att ta ett par år innan Apples iPhone blir helt trådlös. För årets modeller har det till exempel ryktats om att laddaren som följer med telefonen kommer att vara en snabbare USB-c-laddare som kopplas in i lightning-kontakten. En trådlös framtid verkar dock skymtas vid horisonten, och lanseringen av Apples AirPower är ett tydligt steg i den riktningen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *