Categories
applenyheter Featured

App-utvecklare kräver bättre villkor

The Developers Union publicerar öppet brev till Apple

The Developers Union kallar sig en grupp app-utvecklare som startat ett upprop för att få Apple att göra det lättare för mindre utvecklare att tjäna pengar på sina appar på Apples App Store.

I fredags publicerade gruppen ett öppet brev där de bland annat ber Apple att göra det möjligt att erbjuda en gratis testperiod för betalappar. Detta är något utvecklare har önskat under lång tid. I dagsläget kan appar som erbjuder en prenumerationstjänst ge användare en gratisperiod innan de blir tvungna att betala, till exempel Netflix, HBO och Apple Music. Appar som inte erbjuder en prenumerationstjänst har inte den här möjligheten.

Gratis testperiod för alla appar

I dagsläget är en gratis testperiod för alla appar gruppens huvudsakliga mål som de hoppas kunna uppnå till juli 2019, och de säger att de kommer gå vidare med andra förändringar senare. I det öppna brevet skriver de: ”Vi tror att människor som skapar fantastisk mjukvara borde kunna försörja sig på det. Så vi skapade The Developers Union för att förespråka hållbarhet för app-utvecklare till App Store. Idag ber vi Apple att erbjuda gratis testperioder för alla appar i App Store till App Stores tioårsjubileum i juli. Efter det kommer vi att fortsätta förespråka för en rimlig ersättning och andra förändringar som hjälper gemenskapen och utvecklare.”

Vill ge indie-utvecklare fler möjligheter

Bakom uppropet står Brent Simmons, som bland annat skapat NetNewsWire; Jake Schumacher, som har gjort dokumentärfilmen App: The Human Story; Loren Morris, produktdesigner; och Roger Ogden, mjukvarudesigner. Deras mål är att föra app-utvecklare och anhängare samman för att kunna förbättra villkoren och förändra Apples App Store. I en intervju med WIRED säger Loren Morris att de i huvudsak är intresserade av att föra fram indie-utvecklares röster igen, och att det här uppropet är ett steg i den riktningen.

Att bara prenumerationstjänster får erbjuda gratis testperioder är ett stort problem, särskilt för dyrare appar. Som kund tar det emot att köpa en dyrare app i App Store om man inte får testa den först, och många hoppar därför över köpet helt om appen inte kommer från en redan känd utvecklare. Statistik från 2016 visar att 94 procent av intäkterna från App Store drogs in av bara 600 företag, medan de resterande 60 000 utvecklarna delade på de 6 procent som blev över.

Apple tar 30 % av alla intäkter från app-utvecklare

Ett annat problem The Developers Union tar upp är fördelningen av intäkter i App Store. I dagsläget tar Apple 30 procent av alla intäkter en utvecklare tjänar på sin app i App Store. Här bör tilläggas att en utvecklares huvudsakliga inkomst från appen kommer från just App Store.

Apple har dock gjort vissa ändringar för att gynna utvecklare. Om din app innehåller en prenumerationstjänst har du vissa förmåner. Om en kund har behållit sin prenumeration i över ett år tar Apple bara 15 procent av intäkten istället för 30 procent.

I dagsläget stödjer 346 appar uppropet och 315 enskilda personer. Siffrorna förväntas öka under de kommande veckorna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *