Categories
applenyheter Featured

Apple anklagas för App Store-monopol

Sedan 2011 har det pågått en utredning om Apples App Store är ett monopol. Problemet grundar sig i den avgift på 30 procent som Apple tar ut av app-utvecklare som säljer sina program via App Store vilket gör att priset blir högre på många appar. Igår kom uppgifter om att högsta domstolen i USA lutar åt att ta upp fallet i en rättegång.

Anklagelserna kom redan 2011

2011 anklagade en grupp iPhone-användare Apple för att bryta mot de amerikanska konkurrenslagarna med sin App Store.

När man laddar upp en app i Apples App Store betalar man som utvecklare Apple en avgift på 30 procent av appens pris per köp. Denna avgift, menar gruppen som anklagat Apple, gör så att priserna i App Store stiger eftersom utvecklarna höjer priset på sina appar för att täcka Apples avgift.

Om man vill ladda ner appar till sin Apple-enhet måste man göra det via Apples App Store. iPhone-användarna som anklagar Apple, med Robert Pepper i fronten, menar att appar till Apple-enheter skulle bli billigare om man kunde ladda ner dem från andra ställen än bara Apples App Store. Det här är alltså grunderna till monopol-anklagelserna.

Fallet avfärdades 2017 – Apple menar att de bara tillhandahåller en plattform

Redan 2013 avfärdade en domare i Kalifornien anklagelserna mot Apple. Apple hävdade då att de inte bryter mot konkurrenslagarna eftersom det är utvecklarna, och inte Apple, som sätter priserna i App Store, och att avgiften på 30 procent är ett rimligt pris att betala för att de distribuerar produkterna på sin plattform.

Det var dock inte Apples argument som fick domaren av avfärda anklagelserna utan en teknikalitet i målsägandes bevisning. 2017 togs anklagelserna upp igen, och igår hördes argumenten från båda sidorna om fallet ska tas till domstol eller inte.

Apple och iPhone-användarna presenterade sina argument igår

David Frederick, som representerar iPhone-användarna, la fram de här argumenten inför domstolen: ”Vi hävdar att med fler säljare och fler återförsäljare för appar kommer vi kunna köpa dem [apparna] till ett längre pris.” Han tog även upp avgiften på 30 procent och att den gör apparna dyrare eftersom det inte finns någon annan stans att köpa dem.

Apple, som representeras av Daniel Wall, svar är att de vill att högsta domstolen ska avfärda anklagelserna eftersom de, Apple, bara tillhandahåller ett försäljningsställe för apparna och inte bestämmer vilka priser utvecklarna ska ta.

Några av domarna såg dock en del problem i Apples försvar. Domare Elena Kagan menar att alla appar som köps i App Store köps genom Apple, inte utvecklarna. ”Jag betalar direkt till Apple med mitt kreditkort. Från mitt perspektiv har jag en transaktion, och den med Apple.”

Apple riskerar dyra böter

Om högsta domstolen inte tar Apples parti i fallet riskerar Apple fler anklagelser om att bryta mot konkurrenslagarna och böter på flera miljoner dollar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *