Categories
applenyheter Featured

Apple-anställd läcker information till media som varnar Apple-anställda från att läcka information till media

Bloomberg har kommit över ett dokument som har postats på Apples privata hemsida för anställda som varnar anställda från att läcka information och detaljer om Apples kommande projekt till media (ja, vi inser ironin).

iOS 12-läcka hittades och sparkades

Meddelandet radar upp en rad tillfällen då känslig information har läckt ut till media. Några exempel är när detaljer kring iPhone X kom ut förra året och när detaljer kring Apples satsning på att förbättra existerande funktioner i iOS 12 istället för att skapa nya kom ut.

Om iOS12-läckan skriver Apple: ”Förra månaden ertappade Apple och sparkade den anställda som var ansvarig för att ha läckt detaljer från ett konfidentiellt möte om Apples framtida arbete med sin mjukvara. Hundratals mjukvaruingenjörer var närvarande, och tusentals fler inom företaget fick informationen från mötet. En person svek förtroendet.

Den anställda som läckte informationen från mötet till en journalist berättade senare för Apples utredare att han gjorde det för att han trodde att han inte skulle åka fast. Men personer som läcker information, vare sig de är anställda av Apple, entreprenörer eller leverantörer, kommer att åka fast och de åker fast snabbare än någonsin.”

Apple säger att de anställda som läckte denna informationen hittades och sparkades från företaget. 2017 ska Apple ha ertappat 29 anställda som läckt information. 12 av dem blev polisanmälda. I sitt meddelande skriver Apple: ”Dessa människor förlorar inte bara jobbet, det kan även bli mycket svårt för dem att hitta anställning någon annan stans.”

Apple-läckor skadar företaget

Apples Greg Joswiak skriver i meddelandet att läckt information om kommande Apple-produkter kan skada försäljningen av existerande modeller, göra så att färre personer köper produkten när den väl lanseras, och ger konkurrensen mer tid att själva återskapa och kopiera funktioner innan Apples produkt ens släppts. Joswiak menar att Apple själva borde få berätta för deras kunder om deras produkter och varför de är bra, istället för att någon annan, utomstående, ska göra det sämre.

Apple vill inte att anställda ska vara vänner med journalister och bloggare

Apple varnar inte bara anställda från att läcka information, de varnar dem även från att skapa bekantskaper med journalister, analytiker och bloggare som de menar kan lura dem att läcka information som de egentligen inte borde. Apple skriver: ”I många fall menar en person som läcker information inte att läcka informationen. Anställda hos Apple blir ofta uppsökta av journalister, analytiker och bloggare som blir vän med dem på sociala plattformar som LinkedIn, Twitter och Facebook och börjar snoka efter information. Det kanske känns smickrande att bli uppvaktad, men det är viktigt att komma ihåg att du blir lurad. Dessa personers framgångar mäts i de Apple-hemligheter de kan dela med allmänheten. Ett scoop om en kommande Apple-produkt kan ge massa trafik till en sida och ge intäkter till den bloggare eller journalist som skrev om det. Men den Apple-anställda som läcker har allt att förlora.”

Apple menar att dessa läckor går att undvika helt, att de bara beror på en persons beslut som de kanske inte ens har tänkt igenom. Joswiak avslutar med att säga att det bästa sättet att hedra det arbete som de 135 000 anställda gör på Apple är att inte läcka någon information.

Hittills har det läckt information om nästan alla Apples släpp under de senaste åren, kommer de upphöra i och med detta meddelande? Det återstår att se.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *