Categories
applenyheter Featured

Apple är årets mest innovativa företag

Business-magasinet Fast Company har utsett årets mest innovativa företag. Apple fick den stora äran i år och Fast Company har gjort en längre intervju med Apples VD Tim Cook för att bland annat prata om hur iPhone X, Apple Watch 3, AirPods och HomePod har vuxit fram inom företaget och hur Cook ser på Apples succé och framtid.

När Fast Company motiverar att Apple tog hem priset som årets mest innovativa företag nämner de bland annat att företaget i januari i år var värt 900 miljarder dollar och att 2017 var ett fantastiskt år för Apple. De nämner AirPods och hur bra de fungerar tillsammans med den senaste modellen Apple Watch, hur iPhone X imponerade även på skeptikerna och hur HomePod har andats nytt liv i branschen för smarta högtalare. ”Dessa produkter som har omdefinierat sina kategorier utmanar inte bara ordspråket vågskålen hindrar kvickhet och kreativitet – de utplånar det.”

I intervjun pratar Cook mycket om sambandet mellan produkten och människan och att hans fokus aldrig ligger på pengarna eller Apples vinst, utan att de vill göra den bästa produkten för sina användare. ”Aktiekursen är ett resultat, inte en bedrift i sig själv. För mig handlar det om produkten och människan. Tillverkade vi den bästa produkten, och berikade vi människors liv? Om du gör båda de sakerna – och självklart är de sakerna väldigt sammankopplade för den ena leder till den andra – då har du ett bra år.”

När Cook ska motivera Apple Music, som enligt Fast Company inte är en särskilt lukrativ satsning, poängterar Cook än en gång att det inte är pengarna och vinsten som är den huvudsakliga drivkraften för företaget: ”Musik är en tjänst som vi tror att våra användare vill att vi ska tillhandahålla. Det är en tjänst som vi är rädda att humaniteten ska bli uttömd ur. Vi är oroliga att fokus ska tas ifrån konsten och hantverket. Du har rätt, fokus ligger inte på pengarna. Jag tror det är viktigt för artisterna. Om vi vill fortsätta ha en stor kreativ gemenskap, måste artisterna få betalt.”

Cook pratar även om Wall Street och hur lite effekt det har på företaget, som idag är ett av världens värdefullaste. De satsar på långvariga investeringar istället för att ha en stor vinst att redovisa varje kvartal. Samma filosofi applicerar han på Apples produktutveckling; det handlar inte alltid om att vara först utan om att lansera den bästa produkten som gör att människor kan leva lättare och roligare liv. ”Det som händer om du tittar under Apples huv, vilket vi nästan aldrig låter människor göra, är att vi börjar utveckla projekt många år innan de lanseras. Du kan titta på vilket som helst av våra produkter, iPod, iPhone, iPad, Apple Watch, de var inte de första i sitt slag, men de var de första moderna, eller hur? I varje fall, om man tittar på där vi startade, skulle jag gissa att vi startade långt före andra gjorde det, men vi tog vår tid för att få det rätt. För vi tror inte på att använda våra kunder som testkaniner. Vad vi har, som jag tror är unikt, är tålamod. Vi har tålamodet att vänta tills något är fantastiskt innan vi lanserar det.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *