Categories
Featured iphone

Apple ber om ursäkt för batteri-skandalen

Det har stormat mycket kring Apples iPhone-batterier de senaste veckorna. Senast möttes de av en rad stämningsansökningar efter deras uttalande om att de gör telefonen långsammare för att förlänga batteritiden när batteriet börjar åldras.

Många tolkade Apples uttalande som att de medvetet gör äldre modeller av deras telefoner sämre så att man i större utsträckning ska köpa deras nya modeller istället. Apple menar att det hela är ett stort missförstånd och publicerade i dagarna ett öppet brev där de förtydligade den poäng de försökte göra i sitt första uttalande: syftet med att telefonen blir långsammare när batteriet bli sämre är att förhindra att telefonen plötsligt stänger av sig själv. Apple skriver: ”Vi vet att många av er känner att Apple har svikit er. Vi ber om ursäkt. Det har uppstått en hel del missförstånd kring ämnet, så vi skulle vilja klargöra och informera er om några förändringar vi håller på att genomföra. Först och främst, vi har aldrig – och skulle aldrig – göra någonting medvetet för att korta livet för någon Apple-produkt, eller försämra andvändarupplevelsen för att öka försäljningen. Vårt mål har alltid varit att skapa produkter som våra kunder älskar, och tillverka iPhones som fungerar så länge som möjligt har varit en viktig del i det.” Apple fortsätter brevet med att beskriva hur deras batterier fungerar, att de blir sämre med tiden och att det ofta leder till att telefonen plötsligt stänger av sig om batteriet är gammalt och dåligt laddat. ”Vi vill inte att någon av våra kunder ska missa ett samtal, inte kunna ta en bild eller få någon del av sin iPhone-upplevelse stöd om vi kan förhindra det.”

I mitten av stormen finns en funktion som hanterar strömförsörjning som introducerades med iOS 10.2.1 för iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus och iPhone SE just för att förhindra plötsliga avstängningar av enheten. Apple säger att denna funktion i de flesta fall inte märks alls, men menar att vissa kan märka att det tar lite längre tid att öppna appar och använda andra funktioner i telefonen. Apple säger att användare reagerade positivt till denna uppdatering i iOS 20.1.1 och därför valde de att även lägga till funktionen för iPhone 7 och iPhone 7 Plus med iOS 11.2. De understryker även att om man byter ut batteriet i telefonen kommer den börja fungera som normalt igen.

De blundar dock inte för kritiken och har valt att göra en rad åtgärder för att återvinna förtroendet hos sina missnöjda kunder och återigen bevisa att deras intention inte var att få fler att köpa nya iPhones. Först och främst sänker Apple priset på batterier för iPhone 6 och senare från och med januari nästa år. Ett byte av batteri kommer då kosta 295 kronor, istället för 805 kronor som var det tidigare priset. Det längre priset kommer gälla under hela 2018. Apple kommer även göra en uppdatering i iOS som ger användaren bättre översikt över batterihälsa i sin iPhone, så att användaren själv kan se om batteriet påverkar prestandan i telefonen eller inte. De ska även fortsätta arbetet med att förhindra att telefoner plötsligt stänger av sig när batteriet åldras. Sist men inte minst har Apple lagt upp en artikel med information om ”iPhone-enhetens batteri och prestanda” för att öka förståelsen kring hur batteriet i iPhone fungerar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *