Categories
applenyheter Featured

Apple Car – kanske redan 2023

Kuo: Apple kommer att revolutionera hur vi ser på bilar

Enligt den betrodda Apple-analytikern Ming-Chi Kuo kommer Apple, inom de närmaste 5 till 7 åren, att revolutionera bilmarknaden på samma sätt som de revolutionerade den mobila telefonmarknaden när iPhone lanserades 2007.

Det har länge gått rykten om att Apple ska vara intresserade av att ge sig in i bilindustrin på något sätt. Sen 2014 har de arbetat med ”Project Titan”, ett bilprojekt som enligt rykten ska ha haft mycket problem och till och med lagts på is på obestämd tid.

Apple har stort fokus på självkörande bilar

På senare år ska Apple ha skiftat fokus från att tillverka en egen ”Apple Car” till att utveckla ett system för självkörande bilar. Detta system skulle i så fall kunna sättas i vilken bilmodell som helst, och behöver alltså inte en Apple-tillverkad bil. Sen 2017 har Apple testat sin mjukvara i bilar som kört runt på gator i Kalifornien.

Apple anställde dock nyligen Doug Fields, som under fem år har arbetat för Tesla, vilket gjort att många börjat spekulera kring om Apple kanske är intresserade av att tillverka en egen bil trots allt.

Apple Car – en självkörande elbil

Enligt Kuo kommer Apple att lansera en ”Apple Car”, och detta relativt snart. Han tror att bilindustrin idag står inför en stor förändring, och att Apple kommer vara en av de ledande parterna i den. Apples teknologi, till exempel deras stora satsning på augmented reality, eller förstärkt verklighet, kommer att revolutionera bilen som vi känner till den idag och göra Apples produkt unik jämfört med konkurrenterna. Kuo tror att Apple har en stor fördel eftersom de kan integrera hårdvara, mjukvara och service på ett sätt som deras kommande konkurrenter inte kan.

Om Kuos framtidsvision stämmer skulle det kunna betyda att det system för självkörande bilar Apple har utvecklad under de senaste två åren kanske kommer att placeras i en ”Apple Car” istället för att de går ihop med en existerade bilproducent.

Apple ska vara särskilt intresserade av att tillverka en bil som drivs helt av el, vilket deras anställning av Teslas Doug Fields talar för att de fortfarande är. När ”Project Titan” fortfarande var aktivt hade Apple möten om en rad olika teknologier som skulle kunna ingå i en eventuell ”Apple Car”. De utforskade bland annat motordrivna dörrar, bilinredning utan ratt och gaspedaler, skärmar inuti bilen för ”augmented reality” och sfäriska hjul. Om något av dessa koncept och tekniker fortfarande är intressant för Apple vet vi såklart inte, men det ger en tydlig bild av hur de ser på bilens framtid – självkörande.

Apple satsar på tjänster, AR och Apple Car

Enligt Kuo kommer Apple, när de lanserat sitt bil-projekt och sin stora satsning på ”augmented reality”, att tjäna sin nästa trillion. Enligt Kuo kommer Apples intäkter i framtiden komma från tjänster, det vill säga tjänster liknande Apple Music och deras kommande tv-satsning, AR-glasögon och ”Apple Car”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *