Categories
applenyheter Featured

Apple drivs nu av 100 procent förnybar energi

Apple berättade i ett pressmeddelande i veckan att deras butiker, kontor och datacenter runt om i världen idag drivs av 100 % ren och förnybar energi.

Apple tar ställning i förmån för miljön

Apple har under de senaste åren tagit ställning för miljön och varit tydliga med att de vill bekämpa klimatförändringar och skapa en friskare och renare miljö. Förutom att deras eget företag nu drivs av 100 % ren energi så meddelande de även att ytterligare nio av deras samarbetspartners har skrivit på ett avtal för att deras produktion av Apple-produkter kommer att göras med 100 % ren energi. Totalt har 23 av Apple samarbetspartners gått med på avtalet.

Sedan 2014 har 100 % av Apples datacenter drivits av ren energi, och sen 2016 har 96 % av Apples lokaler drivits av förnybar energi.

En milstolpe för Apple

Tim Cook, Apples VD, skriver: ”Vi har tagit beslutet att lämna den här världen bättre än hur vi fann den. Efter många år av hårt arbete så är vi stolta att ha nått denna betydelsefulla milstolpe. Vi kommer att fortsätta tänja på gränserna för vad som är möjligt för materialet i våra produkter, hur vi återvinner dem, våra lokaler och vårt arbete med leverantörer för att fastställa nya kreativa och framåttänkande källor för förnybar energi för vi vet att vår framtid hänger på det.”

25 projekt i 11 länder för förnybar energi

För att kunna nå detta mål har Apple investerat i och byggt en rad anläggningar runt om på jorden som producerar förnybar energi. De har till exempel investerat i solpaneler, vindparker, biogas och andra metoder för att ta tillvara på energi på ett effektivt och miljövänligt sätt. Idag har Apple 25 projekt för förnybar energi runt om i världen och 15 ytterligare som är under produktion. När alla Apples anläggningar är färdigbyggda kommer de tillsammans kunna generera 1,4 gigawatt ren och förnybar energi över 11 länder.

Apples nyaste campus, Apple Park i Cupertino, har solpaneler över hela byggnadens tak vilket försörjer verksamheten med energi. Solpanelerna gör att byggnaden är den största kontorsbyggnaden i USA som drivs av solenergi och annan förnybar energi.

I Kina har företaget byggt sol- och vindkraftverk som ger 485 megawatt till Apples produktion. De planerar även att bygga vindparker i Prineville i Oregon, solpaneler i Reno i Nevada, solpaneler i Japan och de har börjat konstruera två nya datacenter i Danmark som kommer att drivas av 100 % ren och förnybar energi från dag ett.

Apples chef för miljö, policy och sociala initiativ, Lisa Jackson, berättar om Apples resa: ”Om du tittar på vår utveckling så har vi under de senaste åren varit nära 100 %. Det är bara 4 % mer, men det är 4 % som görs på rätt sätt. Detta press-meddelande känns som en klassisk lansering av en Apple-produkt. Likt våra produkter så är vi noga med detaljerna, vi har en hög standard, och vi föredrar att vänta och hålla en hög standard istället för att ha bråttom bara för att få göra anspråk på något.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *