Categories
applenyheter Featured

Apple fortsätter att testa självkörande bilar

Apple Car skrotas

2015 började det gå rykten om att Apple ville ta sig in i bilbranschen. Då handlade det om att utveckla en Apple el-bil. De planerna ändrades dock under åren och nu verkar Apple helt ha bytt riktning till att utveckla mjukvara till självkörande bilar istället.

Mjukvara för självkörande bilar provkörs på gatorna i Kalifornien 

Apple har sen en tid tillbaka provkört sin mjukvara i självkörande bilar på vägar i Kalifornien. Eftersom alla självkörande bilar som provkörs i Kalifornien måste registreras hos trafikverket (DMV) kan Apple inte hålla projektet lika hemligt som de brukar göra. I mars hade Apple godkännande för 45 stycken självkörande bilar, men nu har den siffran stigit till 55 stycken och 83 stycken chaufförer. Apple är idag det företag som testkör flest självkörande bilar i USA.

För att provköra sin mjukvara använder Apple bilar av modellen Lexus RX450 h sport som är utrustade med mjukvaran och flera sensorer och kameror runt bilen och på taket. I Kalifornien är det lagligt att testköra helt förarlösa bilar på gatorna, men Apple har hittills inte sökt något sånt tillstånd, så alla Apples självkörande bilar har chaufförer bakom ratten.

De fick ett år på sig att bevisa att Apple skulle satsa på självkörande bilar

2015, när det började gå rykten om att Apple skulle jobba med bilar, anställde företaget ett stort team bil-experter för att utveckla sin egen el-bil. När de planerna inte gick som väntat tog Bob Mansfield, som länge jobbat på Apple med andra projekt, till exempel Apple Watch och Apple TV, över och satsningen skiftade till att utveckla mjukvara till självkörande bilar. Enligt rykten fick det nya bil-teamet ett år på sig att bevisa att detta var något Apple skulle satsa på. Efter dessa uppgifter om att Apple valt att utöka sina självkörande test-bilar ytterligare kan man nog anta att teamet bakom mjukvaran lyckades övertyga Apples ledning om att detta är en teknik att satsa på.

Hur kommer mjukvaran att användas

Vad Apple faktiskt ska göra med mjukvaran för självkörande bilar vet vi inte. De kanske har tänkt samarbeta med en biltillverkare och på så sätt lansera funktionen, eller så kommer den på något sätt ingå i en ny version av Apple CarPlay. CarPlay är en funktion som finns i utvalda bilmodeller som enkelt kopplar din iPhone till din bil. Du kan få hjälp med vägbeskrivningar, ta och göra samtal, skicka och ta emot sms och lyssna på musik, allt via din iPhone.

Ytterligare en möjlighet är att Apple kanske inte har lagt bil-planera på hyllan trots allt och att de planerar att integrera den nya mjukvaran i en kommande Apple-bil.

Ett viktigt AI-projekt – enligt Cook

Eftersom det är svårt för Apple att hålla de här planerna hemliga från allmänheten på grund av det Amerikanska Trafikverket gick faktiskt Apples VD Tim Cook ut och pratade om planerna förra året. Om mjukvaran för självkörande bilar sa Cook: ”Det är en grundteknik som vi tycker är väldigt viktig. Vi ser på det som modern till alla AI-projekt. Det är antagligen en av de absolut svåraste AI-projekten att jobba med.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *