Categories
applenyheter Featured

Apple granskas efter vinstvarning – företaget kan ha mörkat förlusterna i Kina

Tidigare under veckan gick Apple ut med en vinstvarning till sina investerare. Apple meddelande då att försäljningen under förra årets julkvartal, som tog slut den 29 december, blir lägre än vad de meddelat tidigare. Juristbyråerna Bernstein Liebhard och Bronstein, Gewirtz & Grossman har nu båda startat utredningar som ska undersöka om Apple har begått investerarbedrägeri.

Juristbyrå undersöker om Apple visste att försäljningen i Kina gått ner

I ett brev som publicerades under onsdagskvällen meddelade Apple att deras vinst under det sista kvartalet 2018 kommer vara lägre än förväntat. Apple uppger i brevet att deras förväntade vinst kommer att bli omkring 7 procent lägre än vad de tidigare meddelat, vilket handlar om cirka 9 miljarder dollar. De lägre intäkterna härleder Apple till dålig försäljning i Kina, och regionerna omkring, och ett svalare än väntat intresse för de senast lanserade iPhone-modellerna, iPhone XS, iPhone XS Max och iPhone XR. 

Det är många som reagerat starkt på dessa uppgifter efter som Apples VD Tim Cook så sent som i november förra året, efter publiceringen av Apples kvartalsrapport för fjärde kvartalet, sa att Apples försäljning i just Kina hade gått väldigt starkt och ökat med 16 procent. Han nämnde då inget om att den trenden såg ut att vända under nästa kvartal. 

Juristfirman Bernstein Liebhard har tagit på sig uppgiften att undersöka om Apples ledning redan då, i november, faktiskt visste om att försäljningen i Kina var på väg ner men valde att inte dela den informationen med företagets investerare. 

Bernstein Liebhard utför undersökningen på Apples aktieägares vägnar för att undersöka om Apple, och dess ledning, misslett investerare. 

Apple: ”Vi kunde inte förutse den ekonomiska inbromsningen”

Juristfirman Bronstein, Gewirtz & Grossmans undersökning är nästintill identisk. De vill, på Apples aktieägares vägnar, undersöka om Apple har brutit mot några av de amerikanska lagarna om värdepappershandel. 

Bronstein, Gewirtz & Grossman har särskilt reagerat på det språk Tim Cook tidigare har använt när han har pratat om Apples försäljning i Kina jämfört med det språk han använder i det nylien publicerade brevet om sänkta vinstförväntningar. 

På sin hemsida skriver de såhär om utredningen: ”Den 2 Januari 2019 meddelade Apple att deras intäkter för det första skattekvartalet 2019 kommer att bli över 7 % lägre än väntat på grund av lägre iPhone-intäkter än väntat, särskilt i Storkina. […] Samtidigt, den 1 november 2018, berättade Apples VD Tim Cook under ett konferenssamtal om Apples fjärde kvartal 2018 att ”vår verksamhet i Kina har varit väldigt stark under det senaste kvartalet. Vi växte med 16 % vilket vi är väldigt glada över. Särskilt iPhone-försäljningen har varit stark, med en tvåsiffrig tillväxt i Kina.”

I brevet med vinstvarningen skriver Cook att Apple inte kunde förutse hur stor den ekonomiska inbromsningen faktiskt varit i Kina under perioden. 

Apples aktier rasar

Apples aktier har idag sjunkit med 36 procent jämfört med den 1 november förra året efter Tim Cooks konferenssamtal om styrkebeskedet i Kina. Apple, som tidigare värderats till 1,1 triljoner dollar värderas efter raset till 700 miljarder dollar, vilket gör att de nu ligger efter Amazon, Microsoft och Google. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *