Categories
applenyheter Featured iphone

Apple har ersatt 11 miljoner iPhone-batterier under 2018

Apple ska ha ersatt 11 miljoner iPhone-batterier från slutet av 2017 till 31 december 2018, berättar Apples VD Tim Cook. Under perioden har företaget erbjudit ett rabatterat pris på byten av batterier på grund av en strömförsörjningsfunktion i iOS 10 som upprört många användare. 

I vanliga fall ersätter Apple mellan 1-2 miljoner iPhone-batterier per år, 2018 steg alltså den siffran med hela 9-10 miljoner fler batterier. 

Billigare iPhone-batterier efter batteriskandal

Apple införde det rabatterade batteribytet efter att många användare uttryckts sitt missnöje när det under slutet av 2017 blev känt att det finns en funktion i iOS 10 (och senare versioner) som sänker iPhones prestanda i takt med att batteriet åldras. Många uppfattade detta som ett sätt för Apple att tvinga kunder att ständigt köpa nya iPhone-modeller, medan Apple menade att funktionen endast finns till för att förhindra att iPhone-modeller med åldrande batterier stängs av oväntat. 

Om man byter ut det gamla batteriet till ett nytt fungerar telefonen som vanligt igen.

Förutom att erbjuda billigare batteri-byten så införde Apple även fliken ”Batterihälsa” under Inställningar > Batteri. Under Batterihälsa kan man se vilken kapacitet telefonens batteri har och om det klarar av toppbelastning eller inte. Man kan även stänga av funktionen som sänker prestandan om batteriet inte klarar av toppbelastning, men det rekommenderas inte av Apple. 

Dålig försäljning av årets iPhone-modeller på grund av billiga batteribyten

För ett par veckor sedan publicerade Apple ett pressmeddelande till sina investerare där de berättar att deras intäkter under kvartalet som tog slut i december 2018 kommer att bli längre än vad de först meddelat. I november meddelade de att de trodde på en vint på 89-93 miljarder dollar, men nu i januari tror de istället på en vinst på 84 miljarder dollar. 

Den lägre vinsten beror till stor del på att årets iPhone-modeller sålt sämre än väntat, och Cook pekar särskilt ut det billigare batteribytet som en orsak. 

Tim Cook har tidigare berättat att Apple inte tänkte på hur de billigare batterierna skulle påverka iPhone-försäljningen. I februari 2018 sa han: ”Vi gjorde det för att vi tyckte att det var den rätta saken att göra för våra kunder. Jag vet inte vilken effekt beslutet kommer att ha på våra investerare. Det tanken fanns inte när vi bestämde oss för att göra vad vi gjort.”

Apple vill få igång försäljningen av iPhone XR – skickar ut skräddarsydda mejl till kunder med äldre iPhone-modeller

Idag kan vi alltså konstatera att många av Apples kunder har valt att byta ut batteriet i sin gamla iPhone under 2018 istället för att köpa en ny.

Vi har, sen årets iPhone-modeller lanserades i september förra året, nästan varje vecka skrivit om att Apples försäljning av iPhone XS, iPhone XS Max och iPhone XR gått sämre än väntat, och det stora intresset för billigare batteribyten kan vara en av de största anledningarna. 

Särskilt iPhone XR har varit i blåsvädret med påstådda dåliga försäljningssiffror och Apple har sänkt priset på telefonen i både Japan och Kina. iPhone XR har under den senaste tiden fått en allt mer aggressiv reklamkampanj. Under slutet av förra året började Apple skicka ut skräddarsydda mejl till användare av äldre iPhone-modeller om hur de kan byta in sin nuvarande iPhone och köpa en iPhone XR till ett rabatterat pris. 

En kund som använder iPhone 7 Plus har till exempel fått det här mejlet. 

iPhone XR-mejl

Apple belyser hur enkelt det är att byta ut sin gamla iPhone mot en ny i hopp om att få igång försäljningen av den nya modellen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *