Categories
Featured iphone

Apple iPhone X vs. Samsung Galaxy S9

Sajten DisplayMate gör genomgående tester på skärmarna på marknadens smarttelefoner. I slutet på förra året gjorde de ett test av iPhone X och kom fram till att Apples flaggskepp hade den bästa skärmen de sett i en smarttelefon någonsin. De hyllade Samsung, som tillverkat skärmen, men sa att det var Apples teknik bakom skärmen som tog den det där extra snäppet och gjorde den till den nästintill perfekta smarttelefon-skärmen.

Men det var förra året. I dagarna har samma sajt gjort tester på skärmen på Samsungs nyaste mobil, Samsung Galaxy S9, och det visar sig att de tycker att den skärmen är snäppet bättre än iPhone X. Galaxy S9 slog enligt DisplayMate faktiskt rekord i flera kategorier, bland annat bästa färgåtergivning, högsta kontrast och minst reflektion på skärmen. DisplayMate beskriver färgerna i Galaxy S9 som så nära perfekta man kan komma och med största säkerhet bättre än de du ser i din HDTV, 4K-skärm eller laptop-skärm.

DispalyMate slog även ett slag för OLED-skärmar, och menar att de inte ens går att jämföra med LCD-skärmar, som är den populäraste skärmen på smarta telefoner idag. iPhone X är idag den enda telefon från Apple med OLED-skärm, men enligt en rad rykten är två nya modeller på väg ut på marknaden under året, en uppdaterad version av iPhone X och en iPhone X Plus.

DisplayMate är inte de enda som har jämför Galaxy S9 med iPhone X. AnandTech har gjort tester på telefonernas prestanda och jämfört Exynos 9810-chippet som sitter i Galaxy S9 med A11-chippet som sitter i iPhone X. I alla tester AnandTech genomförde vann iPhone X över Galaxy S9. I vissa fall presterade till och med A10-chippet som sitter i iPhone 7 bättre än chippet som sitter i Galaxy S9. En anledning till att Apples telefoner har så mycket bättre prestanda än Samsungs är att Apple har full kontroll över tillverkningen av både mjukvaran och chippen i sina telefoner vilket gör att de fungerar bättre ihop.

DxO har jämfört kameran i Samsung Galaxy S9 Plus med kameran i iPhone X. Enligt DxOs tester är kameran i Galaxy S9 inte bara bättre än kameran i iPhone X utan den bästa kameran de sett i en smarttelefon. De menar att kameran inte har några synliga svagheter och presterar över förväntan i alla tester de genomfört. Samsung Galaxy S9 Plus har precis som iPhone X en kamera med 12-megapixlar och två linser. Den stora skillnaden är att Samsungs modell har en funktion som gör att linserna kan anpassa sig till olika ljus på ungefär samma sätt som det mänskliga ögat gör. Om det är mörkt släpper linserna automatiskt in mer ljus och om det är mörkt släpper de in mindre.

Det har även gjorts tester på ansiktsigenkänningsfunktionerna på de båda telefonerna. Samsung använder fortfarande ett 2D-system som känner igen ansiktsform och irisen i ögat. Tester som gjordes med Samsung Galaxy S8 visar att den här tekniken kan bli lurad av fotografier. Detta har Samsung försökt motarbeta med Galaxy S9 och har därför lagt till irisigenkänning vilket ska göra det svårare att lura systemet. Det går dock inte att jämföra Samsungs 2D-system med Apples Face ID. Face ID har en 3D-kamera som använder en serie prickar för att känna igen en persons ansikte och kan inte luras av fotografier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *