Categories
applenyheter Featured

Apple kan komma att köpa Netflix

Apple har länge velat ta sig in på tv-seriemarknaden och nu kan de vara på väg att ta ett stort steg i just den riktningen. Enligt Business Insider finns det nämligen en 40 % stor chans att Apple kommer att köpa streamingjätten Netflix under det kommande året. Ryktet har tagit fart efter att den amerikanska presidenten Donald Trumps nya skattereform blivit godkänd. Enligt reformen kommer företagsskatten minska och amerikanska företag som håller stora delar av sina tillgångar utomlands kommer inte få en stor skattesmäll om de väljer att plocka hem sina pengar till USA. Apple har cirka 252 miljarder dollar i kontanter utomlands som de tidigare inte kunnat plocka hem till USA, men med Trumps nya reform ser det annorlunda ut för företaget och de har plötsligt en hel del pengar de kan spendera. I en liknande affär köpte Disney under december filmstudion 20th Century Fox, en andel i brittiska tv-kanalen Sky och ett antal andra kabel-tv-kanaler för 550 miljarder svenska kronor. Affären förväntas inte bara resultera i att Marvels X-Men äntligen kan träffa sina vänner i the Avengers i kommande filmproduktioner utan även en kommande streamingtjänst från företaget med ett kombinerat mediabibliotek av Disney och 20th Century Fox många produktioner.

Apple har under en längre tid kämpat med att kunna erbjuda konkurrenskraftig tv och film. Uthyrning och streaming via iTunes var länge en stort hit för företaget, men de flesta tittare har under de senaste åren flyttat över till prenumerationstjänster som Netflix, HBO, Amazon och Hulu för att titta på sina tv-serier och filmer. Apple står ju för väldigt mycket av tekniken när det kommer till strömmad tv: om man inte tittar på tv via sin Apple TV tittar man i många fall på sin iPhone, iPad eller Mac. Men att tillhandahålla tekniken och att tillhandahålla själva underhållningen är två väldigt olika saker. Under 2017 kom nyheten att Apple har börjat producera sina första manusdrivna tv-serier, bland annat en med Hollywood-stjärnorna Jennifer Aniston och Reese Witherspoon i huvudrollerna. De har även köpt rättigheterna till en nylansering av Steven Spielbergs 80-talstvserie Amazing Stories. I somras kom även nyheten att Apple sägs ha investerat en miljard dollar i kommande tv-produktioner producerade av Apple själva. Den summan låter stor, men att producera kvalitets-tv är dyrt. HBO, som bland annat står för megasuccén Game of Thrones, spenderade det dubbla på sina egenproducerade tv-serier och filmer förra året och Netflix spenderade hela sex miljarder på sina produktioner.

Att köpa Netflix skulle kunna vara en bra affär för Apple, och skulle absolut inte komma som en jättestor chock. Det skulle vara ett effektivt sätt för Apple att äntligen ta sig in på streamingmarknaden på allvar. I dagsläget är det dock fortfarande bara ett rykte, och varken Apple eller Netflix har gjort något uttalande om någon kommande affär.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *