Categories
applenyheter Featured

Apple kommer att lämna Intel och börja tillverka egna processorer redan 2020

Enligt den pålitliga Apple-analytikern Ming-Chi Kuo kommer Apple att lämna processortillverkaren Intel och börja använda egentillverkade ARM-processorer i sina datorer.

Apple arbetar med TSMC för att utveckla processorer

Apple arbetar idag med företaget TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) som tillverkar företagets A-Series-processorer till deras iPhones. Apple har arbetat tillsammans med TSMC i ett par år och kommer troligtvis att fortsätta samarbetet under de kommande åren med framtida iPhone-modeller.

Enligt Kuo kommer TSMC dessutom att tillverka Apples kommande egna ARM-processorer. Dessa tror Kuo kommer att sitta i Mac-modeller som lanseras så tidigt som 2020 eller 2021.

TSMC är en av de ledande tillverkarna av denna typ av processorer och om man jämför med andra företag som Apple samarbetar med, som till exempel Samsung eller LG, så konkurrerar inte TSMC med Apple på andra marknader. Samsung tillverkar till exempel många av Apples OLED-paneler till iPhone X och iPhone XS, ett samarbete som Apple länge har velat avsluta för att inte behöva vara beroende av en av sina största konkurrenter. Detta är inte ett problem med TSMC.

Fördelarna för Apple är många om de tillverkar sina egna processorer

Det finns många fördelar med att Apple tillverkar och designar sina egna processorer. En av de av största fördelarna är att Apple slipper ta hänsyn till Intels utvecklingsfaser, och kan designa och tillverka processorer som är specifikt framtagna för Apples egna datorer. Apple kommer också lättare kunna särställa sig från konkurrenterna eftersom de har full kreativ kontroll över sin egen produkt.

Kuo radar upp fyra fördelar för Apple om de skippar samarbetet med Intel: ”1. Apple kommer kunna kontrollera allting när det kommer till Macs design och produktion och slipper förseningar om Intels produktion förändras. 2. Ökad vinst tack vare lägre kostnader för processorer. 3. Mac kommer sälja bättre om Apple sänker priset. 4. Särställer Mac jämfört med konkurrenternas produkter.”

Det beryktade projektet Apple Car kan också få Apples egna processorer

Kuo tror dessutom att Apple kommer anlita TSMC för att tillverka processorer till det påstådda kommande projektet Apple Car som Kuo tror kommer lanseras mellan 2023 och 2025.

Det har länge gått rykten om att Apple vill ta sig in på bilmarknaden. Något som Apples VD Tim Cook själv konfirmerade förra året. Exakt hur detta kommer att gå till har det dock kommit spridda uppgifter om. Ett tag spekulerades det kring en egentillverkad elbil, men det kom senare ut uppgifter om att det projektet lagts på is på obestämd framtid.

Det har under de senaste åren synts bilar på gatorna i Kalifornien i USA som provkör Apples mjukvara för självkörande bilar. Det har fått många att tro att Apple lagt planerna om att tillverka en egen bil på hyllan och istället fokuserat på mjukvara till andra bilmodeller. Kuo rapporterade dock i augusti i år att han tror att Apple fokuserar på att tillverka en egen självkörande elbil och att den kommer lanseras mellan 2023 och 2025.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *