Categories
applenyheter Featured

Apple köper Shazam

Ända sedan App Store lanserades 2008 har man kunnat ladda ner appen Shazam. Shazam är främst en musiktjänst som hjälper dig hitta vilken låt som spelas på till exempel radion genom att spela in en snutt av låten och sen ge information om artist, låtnamn och album. Under de senaste åren har man kunnat öppna samma låt direkt i Apple Music eller Spotify via en länk i Shazam. Detta tillsammans med reklam har genererat intäkter för företaget som står bakom appen. Men Shazam kan inte bara känna igen musik, du kan även låta appen lyssna på en snutt ur en film eller en tv-serie och den hjälper dig hitta namnet på produktionen.

Under ett par dagar har det gått rykten om att Apple har varit intresserade av att köpa företaget, och i måndags blev affären offentlig. I en intervju med BuzzFeed News, som var först med att dela den officiella nyheten i måndags, säger Tom Neumayr, talesperson för Apple: ”Vi är så glada att Shazam och deras talangfulla team kommer till oss på Apple. Sedan App Store lanserades har Shazam genomgående rankats som en av de mest populära apparna för iOS. Idag används appen av hundratals miljoner människor runt om i världen på flera olika plattformar. Apple Music och Shazam har en naturlig koppling, en delad passion för att upptäcka ny musik och ge dess användare en fantastisk musikupplevelse. Vi har spännande planer för framtiden, och vi ser fram emot att slå oss ihop med Shazam efter dagens överenskommelse.” Shazam ger ett liknande uttalande: ”Vi är glada att kunna dela nyheten att Shazam har gått in i en överenskommelse om att bli en del av Apple. Shazam är en av de appar med högst betyg i världen och är älskad av hundra miljoner användare. Vi kan inte tänka oss ett bättre hem för Shazam som också gör det möjligt för oss att fortsätta uppfinna och leverera magi till våra användare.”

Hur mycket Apple fick betala för Shazam har inte gjorts offentligt, men en källa till nyhetssajten TechCrunch säger att Apple fick betala omkring 400 miljoner dollar, vilket motsvarar cirka 3,4 miljarder svenska kronor, för företaget. I januari 2015 värderades Shazam till 1 miljard dollar, cirka 8,5 miljarder svenska kronor, så man kan tänka sig att Apple gjorde en riktigt bra affär. Sist Apple gjorde en högprofils-affär likt denna var när de köpte hörlurstillverkaren Beats för 3 miljarder dollar i maj 2014. Då blev även Jimmy Iovine, som idag arbetar nära Apple Music, en del av företaget.

Shazam används redan idag av Siri i iOS 8 och senare uppdateringar. När du frågar henne om hon kan känna igen en låt vänder hon sig till Shazam för svaret. Vad samarbetet kommer erbjuda i framtiden är ännu oklart. En integration med kommande smarta högtalaren HomePod känns given, men utöver det får vi vänta och se.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *