Categories
applenyheter Featured

Apple Lisa 1 till salu

Apple Lisa 1, som släpptes 1983, var en av de första persondatorerna som kom med ett grafiskt användarsnitt (GUI), som gjorde det möjligt, och betydligt enklare, för personer utan specifik dator-utbildning att använda datorer. Apple satsade stort på denna persondator och la omkring 150 miljoner dollar på att utveckla den. När den väl lanserades blev den dock en enorm flopp, och endast 100 000 datorer såldes för den höga prislappen 10 000 dollar styck. Detta var 1983, mätt med dagens dollarvärde skulle den kosta närmare 22 000 dollar.

Apple Lisa har under åren fått en väldigt hög samlarstatus hos Apple- och dator-entusiaster och det är inte varje dag man ser en Lisa till salu. Den har blivit en av de svåraste datorerna att få tag på och man tror att det bara finns mellan 20 och 100 kvar på jorden. Om du letar efter en fungerande Apple Lisa är idag din lyckodag. På auktionssajten Ebay ligger idag en auktion ute som säljer en Apple Lisa 1 i toppskick. Auktionen går ut om en vecka, den 15 januari, och ligger i skrivande stund uppe i 55 100 dollar, vilket motsvarar ungefär en halv miljon svenska kronor. I höstas såldes en Apple Lisa i Tyskland för ungefär samma summa. ”Steve Jobs ville skapa ett mästerverk. Med Apple Lisa 1 klarade han det målet och skrev dessutom dator-historia. Det var hans personliga syn för framtiden för persondatorer.”, står det i annonsen.

Och visst är Apple Lisa 1 en unik persondator. Den sålde som sagt väldigt dåligt för Apple, men den introducerade en rad funktioner som blev standard hos de efterföljande Macintosh-datorerna under många år. Den hade till exempel ett operativsystem med visuellt minne och ett dokumentbaserat arbetsflöde. Den innehöll en 5MHz Motorola 68000 CPU-processor, 1 MB Ram och en hårddisk på 5 MB. Apple Lisa var på många sätt före sin tid och hade funktioner som hårdvaran i datorn hade svårt att hantera vilket gjorde att den kändes seg och långsam att använda (särskilt när man bläddrade i dokument), detta bidrog till att den inte blev den publiksuccé Apple och Steve Jobs först hade hoppats på. Lisa sas när den lanserades stå för ”Locally Intergrated Software Architecture”, men Steve Jobs sa senare att datorn fick sitt nman efter hans förstfödda dotter, Lisa Brennan. 1984 följdes Apple Lisa upp av den första Macintoshen. Macintosh blev en billigare och bättre fungerande version av Lisa och lyckades sälja betydligt bättre. Apple introducerade andra versioner av Apple Lisa under kommande år, men ingen sålde särskilt bra och den slutade tillverkas bara några år efter att den först lanserades.

Apple Lisas kultstatus har även nått Apple, och datorns operativsystem ska släppas som öppen källkod under året. Apple går just nu igenom källkoden, och när det är färdigt kommer den släppas till allmänheten. Detta projekt är ett samarbete mellan Apple och the Computer History Museum. I operativsystemet finns the Lisa Office System som har sju appar: LisaWrite, LisaCalc, LisaDraw, LisaGraph, LisaProject, LisaList och LisaTerminal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *