Categories
applenyheter Featured iphone

Apple minskar produktionen av iPhone XS och iPhone XR

Under de senaste veckorna har Apple minskat produktionen av sina nyaste iPhone-modeller, iPhone XS, iPhone XS Max och iPhone XR, enligt anonyma källor som har pratat med the Wall Street Journal. Huvudanledningen sägs vara att efterfrågan på de nya telefonerna inte varit så stor som Apple hoppats på.

Intresset för iPhone XR fortsatt svalt

Strax innan lanseringen av iPhone XR rapporterade vi på AppleSverige att intresset för ”budget”-modellen var svalare än väntat. Många återförsäljare berättade att förhandsbeställningarna varit få vilket är ovanligt när Apple lanserar nya iPhone-modeller. Spekulationer innan lanseringen lyfte många gånger iPhone XR som årets potentiella storsäljare, men så verkar alltså inte ha blivit fallet.

Enligt uppgifter ska Apple minskat produktionen av iPhone XR med upp till en tredjedel. Innan lanseringen tros Apple ha siktat på att tillverka 70 miljoner enheter, nu ser den siffran ut att ha sjunkit till 46,7 miljoner enheter. Uppgifter under de senaste dagarna pekar på att Apple kan komma att sänka den siffran ytterligare på grund av stor konkurrens från nya populära tillverkare som Huawei.

Många underleverantörer sägs vara frustrerade över Apples beslut att minska produktionen och företagets påstådda oförmåga att förutse efterfrågan när det kommer till deras iPhone-modeller.

Liknande uppgifter om iPhone X förra året

Liknande uppgifter har Apple hanterat förr. Så tidigt som förra året kom det ut en rad rapporter som hävdade att iPhone X sålde sämre än väntat och att många användare var missnöjda med telefonen. Senare visade det sig att iPhone X blev Apples, och världens, bäst säljande iPhone under året. Apple slog dessutom försäljningsrekord under kvartalet iPhone X lanserades. Det bör tilläggas att iPhone X var Apples då dyraste iPhone.

Apple slutar redovisa antal sålda enheter

Hur de här försäljningssiffrorna faktiskt ser ut kommer dock vara svårare att analysera. Apple meddelande nämligen efter publiceringen av sin senaste kvartalsrapport i början på november att de framöver inte kommer att dela med sig av specifika siffror om antal sålda enheter. Luca Maestri, Apples finansdirektör, berättade under en presskonferens att de tagit beslutet eftersom antal sålda enheter inte representerar hur bra eller dåligt affärerna faktiskt går.

Under kvartalet som redovisades i november sjönk nämligen försäljningen av iPad och Mac-datorer räknat i antal enheter, medan försäljningen av iPhone steg en aning. Trots detta ökade Apples intäkter med nästan 20 procent och vinsten med 30 procent.

Den ökade vinsten trots mindre antal sålda enheter beror till viss del på att prislappen på Apples produkter ökat under de senaste åren (särskilt priserna på de nyaste iPhone-modellerna har stigit). Den största anledningen tros dock vara Apples fortsatta satsning på prenumerationstjänster som Apple Music. Apple kommer dock att börja redovisa kostnaden för de här tjänsterna, vilket gör att man för första gången kommer att få se vinstmarginalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *