Categories
applenyheter Featured

Apple och Qualcomm når uppgörelse – och Intel lägger ner sin utveckling av 5G-chipp

Igår rapporterade vi om den nyss påbörjade rättegången mellan Apple och Qualcomm. Apple anklagade Qualcomm för att ha tagit för mycket betalt för sina patent. Några timmar efter att rättegången påbörjats blev det officiellt att Apple och Qualcomm nått en uppgörelse, och alla stämningsansökningar dras tillbaka. 

Apple och Qualcomm gräver ner stridsyxan

Uppgörelsen mellan Apple och Qualcomm innebär att alla pågående stämningsansökningar mellan de två företagen, och Apples underleverantörer, läggs ner. Apple kommer dessutom att betala Qualcomm en okänd summa, och företagen ingår i ett sex årigt licensavtal som innebär att Qualcomm kommer att tillverka chipp till Apple igen. 

Intel meddelar att de inte kommer att tillverka 5G-chipp

Sen de juridiska tvisterna satte igång 2017 har Apple istället vänt sig till Intel för modem till sina iPhones, men nu ser det alltså ut som att Apple kommer att återvända till Qualcomm.

Samtidigt som Apple och Qualcomm når sin uppgörelse, så meddelar Intel att de inte längre kommer att tillverka 5G-modem till smartphones. Istället kommer företaget att fokusera på 4G- och 5G-modem till datorer.

Intel kommer att fortsätta sin tillverkning av 4G-modem till nuvarande smartphone-kunder, men kommer inte att ta på sig några nya åtaganden och utvecklingen av 5G-modem läggs alltså ner helt. 

Apple vänder sig till Qualcomm för 5G

Qualcomm kommer alltså troligtvis att tillverka 5G-modem till Apples iPhone-modeller 2020, som det tidigare var sagt att Intel skulle stå för. 

Det har rapporterats att Intel har stött på en rad problem när de försökt utveckla sina 5G-modem vilket gjort att de hamnat efter Apples tidsplan. Det har även rapporterats om en spänd stämning mellan Apple och Intel, eftersom Apple varit oroliga att Intel inte skulle ha 5G-modemen klara till lanseringen 2020.

Troligtvis kommer det att komma iPhone-modeller med 5G-modem 2020, nu när Apple återgått till Qualcomm.

Huawei är inte intresserade av att sälja 5G-chipp till Apple

Det har tidigare gått rykten om att det kinesiska företaget Huawei skulle vara intresserade av att sälja 5G-chipp till Apple. Företagets styrelseordförande Ken Hu berättade under en konferens i dagarna att företaget inte fört några diskussioner med Apple och att Huawei inte har några planer på att sälja sina teknik vidare till andra företag. 

Apple vill tillverka sina egna modem

Apple sägs arbeta med att utveckla sina egna modem, för att slippa förlita sig på andra företag och deras utvecklingscykler. Apples egna modem tros dock inte bli klara innan 2020, utan förväntas som tidigast till 2021. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *