Categories
Apple Pay Featured

Apple Pay i praktiken

Det tog ett par år, då tjänsten lanserades redan 2014 i USA. Först ut på den svenska marknaden är banken Nordea, innehavare av Mastercard från energibolaget St1 och Rikskuponger, som anslöt sig tidigare i november. Apple Pay är en betaltjänst som många Apple-användare väntat på då den gör det möjligt att betala i butik och på internet med bara din iPhone eller din Apple Watch. Du håller helt enkelt fram din telefon eller klocka till betalterminalen, med Apple Pay-appen öppen (dubbelklicka på hemknappen för att öppna), och godkänner sen betalningen med Touch ID. Med iPhone X, som saknar hemknapp med Touch ID, fungerar det ungefär likadant. För att öppna Apple Pay-appen dubbelklickar du på sidoknappen på din iPhone X, och istället för att bekräfta din betalning med Touch ID höjer du din telefon till ditt ansikte och bekräftar din betalning med Face ID istället. Inte riktigt lika strömlinjeformat rörelsemönster som med Touch ID, men i praktiken ingen större skillnad.

I dagsläget är det inte klart när fler svenska banker kommer ansluta sig, men förhoppningsvis blir inte väntan alltför lång då många redan kan erbjuda Samsungs betallösning Samsung Pay. Många svenska kunder vände sig dock till sina banker på sociala medier och frågade när Apple Pay skulle bli tillgängligt för dem. Handelsbanken, SEB och Swedbank svarade ungefär likadant på förfrågningar från sina kunder: de håller ögonen öppna på nya digitala betaltjänster men vill inte bekräfta när, och om, Apple Pay kommer att lanseras för deras kunder.

Alternativa digitala betaltjänster dyker upp allt mer frekvent. När Fitbits nya smarta klocka Ionic lanseras i Sverige kommer den ha företagets betaltjänst Fitbit Pay, i alla fall om man är kund hos Danske Bank.

Men för de lyckliga som faktiskt kan använda Apple Pay idag är det dock inte fritt fram i alla butiker. För att använda Apple Pay i butik krävs att betalterminalerna i butiken har nfc-teknik, vilket är standard för modernare terminaler med stöd för kontaktlös betalning. Samsung Pay har även stöd för mst-teknik, en lite äldre teknik, vilket gör att en större utsträckning butiker i dagsläget kan ta betalning från Samsung-användare men inte Apple-användare. Apples betaltjänst kan i dagsläget användas på Apple Store (såklart), 7-Eleven, Pressbyrån, Lidl, McDonalds och ett antal till fysiska butiker. När det kommer till appar är parkeringstjänsten EasyPark, klädbutiken Asos och läkarappen Kry populära appar som fungerar med Apple Pay, men det finns självklart fler. Hela listan kan hittas på Apples hemsida.

Om man inte här Nordea-kund, men är sugen på att testa Apple Pay utan att byta bank, kan man hyfsat lätt skaffa sig ett kreditkort från Mastercard via St1 utan att tidigare vara kund. Annars är det bara att vänta och hoppas på att de andra storbankerna ansluter sig inom en snar framtid, så att det inte längre är hela världen om man råkar lämna plånboken hemma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *