Categories
applenyheter Featured

Apple presenterar sin bästa kvartalsrapport någonsin

Tidigare i veckan presenterade Apple sin kvartalsrapport för de sista månaderna av 2017 och resultatet var det bästa för Apple någonsin.

Omsättningen för företaget uppgick till 88,3 miljarder dollar (cirka 693 miljarder svenska kronor) och en nettovinst på 20,1 miljarder dollar (omkring 158 miljarder svenska kronor). Vid den här tiden förra året presenterade Apple en omsättning på 78,4 miljarder dollar och en nettovinst på 17,9 miljarder dollar. På omsättningen har de alltså gjort en ökning med 13 procent. Det här är det bästa kvartalet Apple någonsin haft i sin historia.

Under kvartalet har Apple sålt 77,3 miljoner iPhones, vilket är en liten minskning jämfört med de 78,3 miljoner de sålde under samma kvartal för ett år sedan. Försäljningen av iPad ökade dock lite jämfört med 2016, 13,2 miljoner jämfört med 13,1 miljoner, och försäljningen av Mac minskade från 5,4 miljoner förra året till 5,1 miljoner i år.

Fastän iPhone-försäljningen gått ner en aning jämfört med samma kvartal i fjor har ändå intäkterna för iPhone ökat med 13 procent eftersom många användare valt dyrare modeller. Med sina 77,3 miljoner sålda iPhones blev iPhone den mest sålda smarta telefonen under kvartalet. Samsung hamnar på andra plats med 74,4 miljoner sålda enheter.

En stor ökning har Apple sett i omsättningen för sina tjänster som App Store, Apple Music, iTunes Store och iBookstore. 8,5 miljarder dollar (67 miljarder svenska kronor) har de tjänsterna dragit in, det är en ökning på hela 18 procent jämfört med förra årets omsättning på 7,17 miljarder dollar. Övriga produkter, där iPod, Apple Watch, AirPods, Beats-hörlurar och Apple TV finns inräknade, ökade med 36 procent till 5,5 miljarder dollar, vilket gör kategorin till den som ökat mest sen föregående år.

Apple Watch hade även sitt bästa kvartal någonsin. Apple Watch 3 sålde under perioden dubbelt så bra som Apple Watch 2 gjorde under samma period förra året. Tillsammans med försäljningen av Beats-hörlurar och Apples egna AirPods ökade försäljningen för accessoarer med 70 procent. Accessoarer, eller ”wearables” som Apple kallar dem, drog in näst mest intäkter för Apple under kvartalet.

Apples VD Tim Cook: ”Vi är stolta att kunna meddela att Apple har haft sitt största kvartal genom historien, med en bred tillväxt som inkluderar den högsta intäkten någonsin från en ny iPhone-serie. iPhone X överträffade våra förväntningar och har varit vårt bäst säljande iPhone varje vecka sen den lanserades i november. Vi har också nått en betydelsefull milstolpe när det kommer till aktiva användare vilka har nått siffran 1,3 miljarder i januari. Det är en ökning med 30 % på bara två år, vilket understryker hur populära våra produkter är och hur lojala och nöjda våra kunder är.”

Enligt Tim Cook har alltså Apples senaste serie iPhones, iPhone X, iPhone 8 och iPhone 8 Plus, dragit in mer pengar till företaget än någon annan iPhone-serie i historien. Företaget delar tyvärr inte försäljningen för varje modell, men iPhone X höga prislapp är såklart en bidragande faktor. Cook sa även att många kunder är fantastiskt nöjda med iPhone X och att Face ID har tagits emot väldigt väl. Några frågor om kommande iPhone X-modeller ville Cook inte svara på.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *