Categories
Featured iphone

Apple sänker priset på iPhone XR i Japan och börjar producera iPhone X igen

Vi skrev tidigare i veckan att efterfrågan på Apples senaste iPhone-modeller, iPhone XS, iPhone XS Max och iPhone XR, har varit svalare än väntat vilket resulterat i att Apple minskat produktionen av modellerna. Under veckan har det även kommit fram att Apple kommer att sälja iPhone XR till ett lägre pris i Japan på grund av dåliga försäljningssiffror.

Prissänkningen av iPhone XR kan komma redan nästa vecka

Det är The Wall Street Journal som pratat med källor som sägs ha koll på Apples försäljningsstrategier, och enligt dessa källor kan prissänkningen i Japan komma så tidigt som nästa vecka.

iPhone XR lanserades som en billigare iPhone-modell än flaggskeppsmodellerna iPhone XS och iPhone XS Max. Den största skillnaden mellan modellerna är att iPhone XR har en LCD-skärm och XS-modellerna har en OLED-skärm. Innan lanseringen siades iPhone XR bli Apples bäst säljande iPhone under året.

iPhone XR lanserades för nästan exakt en månad sedan. Att en prissänkning kommer redan är inte bara ovanligt för Apple utan för smartphone-tillverkare generellt. The Wall Street Journal drar paralleller till lanseringen av iPhone 5C 2013, även den marknadsförd som en ”budget”-iPhone. iPhone 5C sålde dåligt det första året efter dess lansering, men under år två började försäljningen komma igång, kommer utvecklingen se likadan ut för iPhone XR?

iPhone XR har hård konkurrens av iPhone 8

En anledning till att iPhone XR har sålt så dåligt i just Japan tros bero på att förra årets iPhone 8 fortfarande är väldigt populär. iPhone 8 är billigare än iPhone XR men är fortfarande en väldigt bra och modern smartphone. iPhone XS och iPhone XS Max är Apples hittills dyraste iPhone-modeller, medan iPhone XR är ungefär lika dyr som iPhone X var när den lanserades förra året. Det kan vara så att kunder inte tycker att man får tillräckligt mycket nyheter för pengarna.

Apple börjar tillverka iPhone X igen

The Wall Street Journal rapporterar även att Apple har börjar tillverka iPhone X igen. iPhone X slutade tillverkas av Apple när iPhone XS och iPhone XS Max lanserades i september. Modellen finns inte längre att köpa via Apple Store, men den finns fortfarande hos andra återförsäljare.

Att Apple återupptar tillverkningen av iPhone X tros bero på att Apple måste använda alla de OLED-skärmar de beställt av Samsung. Apple har troligtvis förväntat sig en bättre försäljning av iPhone XS och iPhone XS Max, men på grund av det svala intresset för alla Apples nya iPhone-modeller måste OLED-skärmarna som var tänkta till XS-modellerna användas till något annat – iPhone X väcks till liv igen.

Eftersom iPhone X nu är ett år gammal är troligtvis komponenterna i telefonen billigare vilket gör att telefonen är billigare att tillverka. Apple kommer troligtvis inte att börja sälja iPhone X i sina Apple Stores igen, utan den kommer istället säljas till andra återförsäljare.

Det här är inte första gången Apple tar upp produktionen av en redan nerlagd iPhone. Förra året började Apple tillverka iPhone 6 igen, som för första gången lanserades 2014. Den ny-gamla modellen började då säljas hos utvalda återförsäljare i Asien som en budget-modell.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *