Categories
applenyheter Featured iphone

Apple satsar på OLED – 2020 kommer alla iPhone-modeller att ha OLED-skärm

Apple satsar mer och mer på OLED-skärmar och kommer redan nästa år, 2020, att lansera tre iPhone-modeller med OLED-skärmar, istället för två med OLED- och en med LCD-skärm som förra året. Detta enligt en ny rapport från DigiTimes. 

Tre iPhone-modeller med OLED-skräm 2020

Framtiden ser onekligen ljus ut för OLED-tillverkare. Många teknikföretag byter med allt högre frekvens ut sina LCD-skärmar mot de modernare och energisnålare OLED-skärmarna. För att hålla ner priset på i alla fall en av sina modeller har Apple, sen de började skifta över till OLED, valt att behålla en modell med LCD-skärm, men det ser ut att förändras från och med 2020. 

Enligt DigiTimes, som citerar källor från Apples tillverkning i Taiwan, kommer Apple 2020 att släppa tre iPhone-modeller med OLED-skärmar. Modellerna uppges ha en storlek på 5,42 tum, 6,06 tum och 6,67 tum.

Samsung tillverkar OLED-skärmar till Apple idag – men Apple vill minska sitt samarbete med konkurrenten

Just nu är Samsung Apples främsta leverantör av OLED-skärmar, de har tillverkat skärmarna till iPhone X, iPhone XR och iPhone XR Max, men det är något Apple hoppas kunna förändra inom de närmaste åren. 

Skärmtillverkaren Japan Display, som länge tillverkat LCD-skärmar till Apple, har sökt investerare för att kunna skifta sin verksamhet från LCD-skärmar till OLED-skärmar. Förra året kom över hälften av Japan Displays intäkter från Apple, så om ryktena stämmer och Apple helt går över till OLED nästa år måste Japan Display förnya sig om de vill fortsätta samarbeta med Apple. 

Japan Display tros dock vara på gång med OLED-satsningen. Enligt uppgifter från Reuters kommer Japan Display att tillverka OLED-skärmarna till årets nya Apple Watch-modell, Apple Watch Series 5. 

Reuters skriver: ”Japan Display Inc kommer att börja tillverka OLED-skärmar till Apple Watch senare i år. […] Leveransaffären markerar början för Japan Displays satsning på OLED-marknaden.”

Apple Watch Series 5 förväntas lanseras i september i år tillsammans med Apples kommande iPhone-modeller. Den nya klockan uppges få en uppdaterad design och haptiska signaler istället för fysiska knappar. 

Svag iPhone-försäljning har påverkat LCD-tillverkare

Japan Display har drabbats hårt av Apples svaga iPhone-försäljningen, särskilt när det kommer till iPhone XR. Japan Display uppges vilja få in runt 9 miljarder kronor från investerare för att kunna utveckla sin OLED-tillverkning ytterligare.

Enligt uppgifter till DigiTimes kommer Samsung vara den huvudsakliga leverantören av OLED-skärmar till Apple även nästa år, men efter det ser fältet mer öppet ut. Den koreanska skärmtillverkaren LG sägs ha satsat stort på OLED med förhoppningar om att få tillverka fler skärmar till Apples kommande iPhone-modeller. Hur det blir återstår helt enkelt att se. Det vi i alla fall vet med säkerhet är att Apple vill minska sin beroendeställning till Samsung så mycket som möjligt. 

Årets iPhone-modeller förväntas ha samma uppställning som förra året, två med OLED-skärm och en med LCD-skärm. Tvåvägsladdning och bättre kameror tros bli några av nyheterna. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *