Categories
applenyheter Featured

Apple satsar stort på självkörande bilar

Det har under många år gått rykten om att Apple skulle vilja ta sig in i bilbranschen. För ett par år sedan var det tal om en ”Apple Car”, alltså en elektrisk bil helt utvecklad av Apple, men det senaste året har ryktena centrerats kring att Apple håller på att utveckla ett system för självkörande bilar istället.

I en intervju med Bloomberg i somras berättade Apples VD, Tim Cook, att företaget faktiskt håller på att utveckla ett system för självkörande bilar. I april förra året hade företaget registrerat att de testkörde tre stycken självkörande bilar i Kalifornien, USA, men enligt en ny rapport till Bloomberg har de nu 27 bilar registrerade. Modellen de testar sitt självkörningssystem på är en Lexus RX450h.

Om projektet har Tim Cook sagt: ”Vi fokuserar på autonoma system. Det är en grundteknologi som vi ser som väldigt viktig. Vi ser det som modern till alla AI-projekt. Det är antagligen ett av de absolut svåraste AI-projekten att faktiskt jobba med.”

Antagligen ökar Apple antalet testkörande bilar för att kunna konkurrera med marknadsledande Waymo, Googles moderföretag Alphabets stora satsning på självkörande bilar. Waymo gick i november förra året ut med att de, som första företag i USA, skulle börja köra självkörandebilar helt utan en säkerhetsförare bakom ratten. Testerna började i en liten del av Phoenix, Arizona med frivilliga passagerare och har nu expanderat till fem andra stater. Waymo slog sig även ihop med samåkningstjänsten Lyft förra året för att inom en snar framtid kunna lansera helt automatiserade taxiresor utan förare.

John Krafcik, Waymos verkställande direktör, sa i en intervju: ”Vi vill att upplevelsen att färdas med Waymo ska bli en vana, att du ska vilja använda vår chaufför för dina vardagssysslor. Helt självkörande bilar är här.”

Waymo och Apple är dock inte ensamma på marknaden. Traditionella bilföretag som Volkswagen och General Motors utvecklar och moderniserar ständigt sina bilar och lägger till allt fler funktioner anpassade för självkörande bilar i de bilar de säljer för masskonsumtion. En helt självkörande framtid verkar alltså vara väldigt nära.

Rykten om att Apple skulle jobba med en ”Apple Car” började cirkulera i februari 2015. Projektet gick under kodnamnet ”Project Titan” och uppemot 1000 anställda jobbade med att försöka utveckla en Appledesignad elbil. Elbilen Apple arbetade med då sägs inte ha varit tänkt att vara självkörd. På grund av höga kostnader verkar Apple dock ha övergett det projektet för stunden och fokuserar nu helhjärtat på att utveckla ett system för självkörande bilar som alltså ska placerar i bilar som inte själva är utvecklade av Apple. Med Apple vet man dock aldrig, de kanske återvänder till elbilen när tiden för företaget är rätt. Elbilföretaget Teslas VD Elon Musk kallade Apples sätt att prioritera för en ”försummad möjlighet.” I somras kom det uppgifter om att Apple hade ingått ett samarbete med Catl, Kinas största tillverkare av batterier för elbilar och hybridbilar. Vad det samarbete har lett till är ännu oklart, men Apple verkar i alla fall hålla så många dörrar öppna som möjligt när det kommer till sin framtida plats inom bilbranschen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *