Categories
applenyheter iphone

Apple + Shazam = sant?

Alla har vi väl någon gång hört en låt på radio eller i en film eller tv-serie som vi gärna vill höra igen, men vi har ingen aning om vad den heter eller vem som har gjort den. Under många år har appen Shazam varit räddningen för de stunderna. Shazam är ett program som kan känna igen och identifiera låtar från kortare klipp, vilket gör det möjligt att få reda på namn och artist på låtar man hör på radio. Appen tillhandahåller även låttexter och länkar för att köpa musiken i iTunes Store eller lyssna på den i Spotify. Shazam kan även känna igen och identifiera tv-serier och annan media utifrån ljudklipp.

Det sägs att Apple, inför lanseringen av iOS 8 (som förväntas presenteras den 2 juni under Apple Wolrdwide Developers Conference), arbetar med att införa en liknande funktion i sitt operativsystem för mobila enheter. Apple sägs ha infört ett samarbete med just Shazam Entertainment Ltd. för att ta fram funktionen. Den kommer i så fall vara integrerad i iOS, och man behöver därför inte ladda ner en app för att komma åt funktionen. Den antas även komma att fungera tillsammans med Siri, iPhones röststyrning, vilket kommer göra det möjligt att fråga sin iPhone vilken låt som spelas och direkt få ett svar.

Detta kan vara en del av Apples försök att öka sin försäljning av digital musik, och förbättra och förnya iTunes och iTunes Store, som vi skrivit om tidigare (https://applesverige.se/kommer-apple-lansera-en-rival-till-spotify/).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *