Categories
applenyheter Featured

Apple slutar tillverka AirPort

AirPort-serien kommer fortsätta säljas så länge lagret räcker

Apple har gått ut och sagt att de kommer att sluta utveckla och tillverka sina tre AirPort-produkter: AirPort Express, AirPort Extreme och AirPort Time Capsule. AirPort-serien består av routrar och uppkopplade hårddiskar.

I ett uttalande till iMore säger Apple: ”Vi kommer att sluta tillverka Apples AirPort-produkter. De kommer att finnas på Apple.com, Apple Stores och andra butiker som säljer Apple-produkter så länge lagret räcker.”

AirPort-teamet började avvecklas redan 2016

Apple har inte uppdaterat sin AirPort-serie sen 2012 och 2013. 2012 fick AirPort Express en uppdatering och 2013 fick AirPort Extreme och AirPort Time Capsule uppdateringar, så det här beslutet var inte helt oväntat.

Enligt uppgifter ska Apple ha börjat avveckla sitt AirPort-team så tidigt som 2016 och då även slutat utveckla produkterna och planera för någon slags framtid för dem. Ingenjörer och utvecklare som jobbade med AirPort-serien började då flyttas till andra produkter och projekt. Det sägs att beslutet togs eftersom Apple ville fokusera mer på de produkter som genererar större delen av deras intäkter, det vill säga iPhone, Mac och accessoarer som AirPods och Apple Watch.

AirPort-serien har vissa funktioner som andra routrar inte har

AirPort Express är Apples billigaste router. Den är designad för att vara enkel att koppla in och använda, och har AirPlay-funktionalitet. AirPort Extreme har en starkare signal än AirPort Express och sex antenner vilket gör att den erbjuder ett starkare och mer stabilt Wi-Fi. AirPort Time Capsule är i princip en AirPort Extreme men med en inbyggd hårddisk på 2 eller 3 TB. Time Capsule har en inbyggd TimeMachine-backup som gör att den trådlöst backar upp all din data. AirPlay-funktionaliteten och TimeMachine-mjukvaran är funktioner som inga andra routrar erbjuder och har gjort att serien har varit hyfsat populär bland Apple-användare.

Service och support i ytterligare fem år

Trots att AirPort inte längre kommer tillverkas kommer Apple att erbjuda service, reparationer, reservdelar och support för den senaste, och sista, generationen AirPort-produkter under de kommande fem åren. Produkterna kommer som tidigare nämnts att fortsätta säljas till lagren tar slut och det ser i nuläget inte ut som att de kommer att få en längre prislapp. AirPort Extreme säljs idag för 2 195 kronor, AirPort Time Capsule på 2 TB kostar 3 295 och 3 TB 4 395, och AirPort Express kostar 1 095 kronor.

Apple har börjat sälja routrar från tredjepart

Rykten började spridas att Apple var på väg att avveckla AirPort-serien när de började sälja routrar från tredjepart i januari i år. De började då sälja Linksys Velop Mesh Wi-Fi-system. Efter offentliggörandet har Apple delat ett dokument på sin support-sida för att hjälpa kunder att hitta en bra Wi-Fi Router till Apples produkter. Enligt iMore kommer Apple att dela fler artiklar under de kommande veckorna för att underlätta för kunder att lämna Apples AirPort-serie och gå över till något modernare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *