Categories
Featured iphone

Apple stämda efter batteriuttalande

Det har varit mycket prat kring Apples batterier den senaste veckan. Applesverige skrev om ämnet tidigare i veckan, vilket kan läsas här, men för att sammanfatta: flera iPhone-användare vittnade om att deras telefoner blev långsammare efter senaste iOS-uppdateringen. De gjorde en koppling mellan batteriets ålder och hur snabbt telefonen fungerade, vilket skulle tyda på att Apple gör äldre modeller av iPhone långsammare för att batteriet ska hålla längre.

När uppgifterna först kom ut ville Apple inte kommentera, men för ett par dagar sedan gjorde Apple ett uttalande till tekniksajten TechCrunch: ”Vårt mål är att leverera den bästa upplevelsen till våra kunder, vilket inkluderar prestanda och att förlänga livet för deras enheter. Lithium-ion-batterier blir sämre på att leverera den strömförsörjning som krävs under kalla förhållanden, när batteriet är dåligt laddat eller när det åldras med tiden, vilket kan resultera i att enheten oväntat stänger av sig för att skydda dess elektroniska komponenter. Förra året släppte vi en funktion för iPhone 6, iPhone 6s och iPhone SE för att släta över de plötsliga topparna när det behövdes för att förhindra att enheten plötsligt stänger ner under dessa förhållanden. Vi har nu utökat den funktionen till iPhone 7 med iOS 11.2, och planerar att utöka funktionen ytterligare till andra produkter i framtiden.” Detta uttalande mottogs inte så smärtfritt som Apple kanske hoppats på, och de har faktiskt blivit stämda av flera användare. Två av dessa är Los Angeles-borna Stefan Bodganovich och Dakota Speas, som stämmer på grund av iPhone 7. De stämmer dels för att Apple medvetet gjort deras telefon långsammare utan att berätta det för dem, eller andra kunder, och för att de menar att detta är en del av en strategi från Apple för att få kunder att köpa nya telefoner fastän de inte behöver det. De kräver inte bara ersättning till sig själv, utan till alla som blivit utsatta för Apples batteribesparingar. Fem stämningsansökningar har också lämnats in i Chicago som alla menar att Apple medvetet har gjort deras telefoner långsammare för att de ska gå ut och köpa deras nya modeller istället. Apple har inte valt att kommentera någon utav dessa stämningsansökningar.

I dessa tider känns det helt rätt att Apple valt att fokusera på iPhones batterikapacitet i sina framtida modeller. Apple-analytikern Ming-Chi Kuo skriver i en ny rapport att den iPhone som kommer släppas 2019 kommer att ha en uppdaterad version av TrueDepth-kameran, vilket betyder att Apple behöver ett större batteri för att kunna försörja den med den ström den behöver. För att få plats med allt batteri som behövs kommer chippet i telefonen bli mindre och batteriet bli mer effektivt. Detta råder knappast bot på den storm som viner runt Apple just nu, men det bidrar förhoppningsvis till att liknande stormar inte uppstår kring framtidens modeller.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *