Categories
applenyheter Featured

Apple stämda efter säkerhetsbuggarna Meltdown och Spectre

Apple har blivit stämda igen, men denna gången beror det inte på att de har gjort äldre modeller av iPhone långsammare för att skydda batteriet, utan på grund av de omfattande buggarna Meltdown och Spectre som påverkar nästan alla datorer och smarttelefoner i världen.

Meltdown och Spectre påverkar processorer och gör det möjligt för hackare att nå enheten och få tag på känslig information i minnet så som bilder, dokument och email. Alla moderna processorer av Intel, ARM, AMD och Nvidia påverkas. Många uppdateringar för att skydda informationen har dock gjorts sen problemen uppdagades. Så om din dator, telefon, surfplatta, Apple TV och webbläsare är uppdaterad till senaste versionen är risken att bli angripen hyfsat liten. Hittills har inga angrepp dokumenterats.

I förra veckan lämnade två amerikanska medborgare in en stämningsansökan mot Apple i San Jose i Kalifornien. Ansökan lämnas in på uppdrag av alla som har köpt en enhet designad av Apple som berörs av Meltdown och Spectre. De menar att Apple har vetat om säkerhetsrisken som Meltdown och Spectre medfört sen juni 2017 men inte berättat om den för sina kunder. De lyfter även att det är osannolikt att Apple har lyckats släppa fixar för buggarna som inte påverkar prestandan i processorerna med mellan 5 och 30 %.

Apple har själva sagt att de uppdateringar de har skickat ut för att motverka Meltdown och Spectre påverkar prestandan mycket lite. Både Meltdown och Spectre har fått fixar i de uppdateringar som släpptes förra veckan. Meltdown fick fixar i macOS High Sierra 10.13.2 och iOS 11.2. Spectre, som är lite mer komplicerat att råda bot på i iOS-enheter, fick fixar i macOS 10.13.2 och iOS 11.2.2.

Det är även vanligt att när sårbarheter som Meltdown och Spectre hittas först meddela tillverkarna så att de kan skicka ut uppdateringar som löser problemet innan man går ut med informationen till allmänheten. Detta för att minska antalet angrepp från hackare innan problemet åtgärdats.

Det här är dock inte den enda stämningsansökan som väntar Apple. Apple, Intel och ARM har blivit stämda i Israel på grund av Meltdown och Spectre. I ansökan står det: ”Något nytt har upptäckts i tech-världen. Våra värsta mardrömmar har förverkligats, och en gigantisk tech-bubbla har brustit. Att detta är en jordbävning är en underdrift. Sen offentliggörandet av företagen om sårbarheten i deras produkter, har vi insett att vi lever i en fantasivärld och nu inser vi att vi inte har något som är privat.”

Stämningarna mot Apple om batteri-skandalen tornar sig även den allt högre. Teknik-sajten MacRumors har räknat till 39 stämningsansökningar i USA fram till den 15 januari. Liknande ansökningar har också lämnats in i Frankrike, Israel, Ryssland, Korea, Vietnam och Kanada. De flesta anklagar Apple för att medvetet ha gjort äldre iPhone-modeller långsammare så att försäljningen av nya ska öka. Många vill bli kompenserade för att de har gått och köpt nya telefoner för att få tillbaka den prestanda de en gång hade. Andra begär gratis utbyte av batterier och bättre insyn i batteri-hälsan.

Apple har adresserat många av dessa klagomål och har bett om ursäkt för sin otydlighet och har sänkt priset på batteribyten för alla påverkade telefoner. Apple har även publicerat en artikel med information om iPhone-batterier och prestanda så att dess användare lättare ska förstå varför de valt att sänka prestandan för att öka livstiden för batteriet i telefonen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *