Categories
applenyheter Featured

Apple stänger ner tredjepartsappar som begränsar skärmtid

I slutet på förra veckan publicerade The New York Times en artikel där rapporterar att Apple plockat bort en rad appar från App Store som använder någon form av funktion för skärmtid. The New York Times menar att Apple började plocka bort apparna efter att de själva lanserat funktionen Skärmtid i iOS 12 förra året. 

Apple plockar bort appar som begränsar skärmtid i App Store – menar att de bryter mot App Stores riktlinjer

Apparna som Apple valt att plocka bort från App Store är främst populära appar föräldrar använder för att begränsa hur deras barn använder sina iPhones och iPads.  

The New York Times lyfter frågan om konkurrens. Plockar Apple bort apparna för att gynna sin egen funktion för Skärmtid? Apple har svarat.

I ett pressmeddelande som publicerades kort efter artiklen i The New York Times skriver Apple att begränsningen beror på säkerhet. 

Apple skriver: ”Vi plockade nyligen bort en rad appar som föräldrar använder för att kontrollera sina barns skärmtid från App Store, och vi gjorde det av en simpel anledning: apparna utsätter användarnas integritet och säkerhet för fara. […] 

Apple har stöttat appar från tredjepart som hjälper föräldrar att hålla koll på sina barns användande av sina enheter. I motsats till vad The New York Times rapporterar så handlar det inte om konkurrens. Det handlar om säkerhet.”

Säkerhet står i centrum för Apple

Apple menar att boven i dramat är en teknologi som kallas ”Mobile Device Management”, eller MDM. Om en app använder MDM får denna app tillgång till en enhets mest känsliga information, vilket inkluderar plats, hur appar används, email, tillgång till kameran och historik i webbläsare. 

Apple ska ha börjat undersöka hur MDM används av app-utvecklare redan under tidiga 2017, och skickat ut nya riktlinjer för app-utvecklare under mitten av 2017. 

Apple menar alltså att användandet av MDM i tredjepartsappar som säljs i App Store inte längre är tillåtet, och att Apple har kommunicerat detta till de app-utvecklare som det berört. De har fått 30 dagar på sig att lämna in en uppdaterad app som inte bryter mot apples riktlinjer i App Store. De som inte lämnade in nya versioner av sina appar blev borttagna från App Store. 

Tredjepartsutvecklare vill att Apple ska dela Skärmtids API

Nu har en rad app-utvecklare som har appar som blivit borttagna från App Store svarat på Apples pressmeddelande. 

Eduardo Cruz, som skapat appen Qustodio, skriver såhär till Apple: ”Om säkerhet är så viktigt för Apple, varför delar ni inte APIn som används i Apples egna Skärmtid? Det skulle göra miljön säkrare och mer öppen för alla.”

Viktor Yevpak, som skapat appen Kidslox, skriver såhär: ”Lösningen på det här problemet är att göra Skärmtids API tillgänglig för andra utvecklare. Det hade bevisat att Apple faktiskt är hängivna barns välmående och säkerhet. Detta hade gjort det möjligt för tredjepartsutvecklare som vi att skapa effektiva produkter som ger användare möjligheten att välja, samtidigt som vi följer Apples egna standard.”

Cruz och Yevpak är långt ifrån ensamma om sin önskan att Apple ska delas Skärmtids API med tredjepartsutvecklare. 

Apple har ännu inte svarat på det önskemålet. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *