Categories
applenyheter Featured

Apple Store i Kungsträdgården – Nej tack

Precis innan helgen blev det klart att Alliansen och Miljöpartiet tar över styret i Stockholm. Under en pressträff berättade de om sina planer för Stockholm under de närmaste fyra åren och det beslut som kan ha fått mest uppmärksamhet är att de väljer att stoppa planerna på att bygga en stor Apple Store i Kungsträdgården.

Mycket kritik mot Apples tänka butik

Enda sedan planerna om att bygga nordens största Apple Store i Kungsträdgården blev kända har de fått mycket kritik. Närmare 1 800 yttringar om byggplanerna har kommit in till Stockholms stad och större delen av dem har varit negativa. Länsstyrelsen i Stockholm har till exempel gått ut och sagt att de tycker att en sådan butik skulle förminska den helhetliga upplevelsen av parken.

I ett yttrande om Apple Store i Kungsträdgården skriver de: ”Den föreslagna byggnaden har en skala, färgsättning, form och placering som förminskar upplevelsen av parken som helhet. Det, tillsammans med byggnadens funktion och trädfällningar, riskerar att förstärka Hamngatan på bekostnad av parkens funktion i stadsrummet. I praktiken skulle det innebära att Kungsträdgårdens norra del kopplas bort från parken och infogas i Hamngatans affärsstråk.”

Apple vill bygga mer än bara butiker

Apple köpte marken vid Kungsträdgården redan 2015 och betalade 129 miljoner kronor för den. Idag ligger där en TGI Fridays, men Apples tänka butik skulle bli mycket större än restaurangen som ligger där idag. 2016 meddelande Apple att de tänkt bygga en flaggskeppsaffär för norden på platsen och att de planerat att kunna öppna den under 2018. Efter många hinder på vägen kom byggandet dock aldrig igång.

Apple var särskilt intresserade av platsen eftersom de tänkt att anordna sina egna event och uppträdanden i parken. Apple har en vision om att deras butiker ska bli mer än bara butiker och istället fungera som torg där människor kan samlas av andra anledningar än att bara shoppa Apple-produkter.

Apple har stött på problem även i Melbourne i Australien

Hur Apple har tagit det här beslutet är ännu okänt eftersom de inte velat kommentera ärendet.

Apple har stött på liknande problem med en planerad Apple Store på Federation Square i Melbourne i Australien. Apple vill där riva en befintlig byggnad vid torget och bygga en stor fyrkantig Apple Store som ser ut att sväva över marken eftersom botten på byggnaden ska vara gjord av glas. En stor aktivistgrupp i Melbourne, Citizens for Melbourne, tillsammans med andra har ställt sig emot det tänkta projektet eftersom de tycker att Apple inte bryr sig om platsens historia. Apple försöker, trots påtryckningar utifrån, att gå vidare med sina planer och butiken är tänkt att öppna 2020. Om de kommer att lyckas, och om de kommer att fortsätta försöka i Kungsträdgråden i Stockholm, är ännu oklart.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *