Categories
applenyheter Featured

Apple storsatsar på AR och VR

Det har länge rapporterats om att Apple är väldigt intresserade av AR (augmented reality, eller förstärkt verklighet) och VR (virtual reality, eller virtuell verklighet). Enligt vissa rykten ska Apple ha ett research-team med flera hundra medarbetare som arbetar med AR och VR och hur den tekniken kan användas i framtida projekt. Två av dem projekten är Apple Glasses, ett par glasögon för AR; och ett headset för både AR och VR.   

Apple Glasses – AR-glasögon

Enligt rykten ska Apple ha arbetat med en rad olika prototyper av AR- och VR-glasögon. AR-glasögonen de till slut ska ha valt att satsa på sägs ha en display, egen processor och ett specialgjort operativsystem, rOS, som ska likna operativsystemet som används i Apples iPhone-modeller, iOS. Dessa AR-glasögon beskrivs ofta som ”smart glasses”, och kan komma att få funktioner som touch-paneler, röstaktivering, appar för kartor, meddelanden och virtuella konferensrum och möjligheten att se video i 360 grader. 

Enligt rykten kan dessa Apple Glasses vara klara för lansering redan 2020.

Headset för VR och AR

Förutom Apple Glasses så sägs Apple även arbeta med ett kraftfullare headset för både AR och VR. Detta headset har beskrivits som revolutionerande och något helt nytt inom kategorin VR- och AR-glasögon. Headsetet sägs ha en 8K-skärm för varje öga, men det kopplas inte till en smartphone eller dator utan kopplas istället till en medföljande box. Denna box har beskrivits likna en stationär PC, men den kommer inte vara en traditionell Mac-dator, utan någonting annat. Headsetet kommer inte behöva några ytterligare kameror eller andra enheter förutom boxen.

Detta headset kan komma att lanseras tillsammans med Apple Glasses 2020.

Apple har storsatsat på VR och AR de senaste åren

Apple har under de senaste åren investerat en hel del i AR och VR. I november 2017 köpte de företaget Vrvana. Vrvana har utvecklat headsetet Totem som arbetar både med VR och AR. En kort tid efter köpet att Vrvana köpte de även Akonia Holographics, ett företag som gör linser till AR-glasögon. 

Apples VD Tim Cook har även diskuterat Apples intresse av VR och AR flera gånger under de senaste åren. Under en intervju 2016 sa Cook: ”AR kan vara superbra. Vi har, och fortsätter att, investera mycket i AR. Vi ser en framtid för AR under lång sikt. […] Jag tror att AR är stort och viktigt. Det är en av de där stora grejerna vi kommer se tillbaka på och förundras över starten.”

Avi Bar-Zeev, mannen bakom HoloLens, lämnar Apple  

De senaste nyheterna kring Apples AR- och VR-satsning är att Avi Bar-Zeev, som var med och skapade Microsofts HoloLens, har lämnat Apple. På Apple har Bar-Zeev arbetat med företagets VR- och AR-team.

På sin twitter skriver Bar-Zeev: ”Jag lämnade mitt fulltids jobb på Apple i januari. Jag slutade på det bästa sätt du kan tänka dig. Jag har bara bra saker att säga om Apple och jag kommer inte kommentera kring några specifika produktplaner. 

”Jag hjälpte till att uppfinna HoloLens och byggde den första prototypen för att sälja idén. Om jag inte hade varit där i januari 2010 så kanske idén hade kommit senare utan min medverkan. Låt oss aldrig glömma de tusentals smarta människorna som gjorde projektet till verklighet.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *