Categories
applenyheter imac macbook

Apple tar patent på ett nytt tangentbord

I dagarna publicerades ett patent Apple tagit i september 2011 på ett tangentbord. Patentet beskriver ett tangentbord med flera olika nya och innovativa funktioner. Det beskrivs både fungera som ett traditionellt tangentbord men varje tangent skulle även ha en liten pekyta som känner av olika fingerrörelser. Tangentbordet, som kallas ett ”fusion keyboard”, skulle därmed kunna känna av samma rörelser som en trackpad samtidigt som det fungerar som de vanliga tangentborden som vi känner till idag. Tangentbordet beskrivs även ha en multitouch-funktion där det känner av varje individuellt finger vilket skulle göra det möjligt att skriva på tangentbordet med ena handen och skrolla, klicka, peka, dra eller zooma med den andra.

Varje tangent beskrivs även ha en funktion som liknar Force Touch, som bland annat används i Apple Watch och i den nya MacBookens trackpad. Tangenterna ska även kunna känna av olika former av tryck, där ett lättare tryck kan ge vanlig text medan ett djupare kan nå andra kommandon (till exempel musklick). Patentet gör dessutom tydligt att tangentbordet skulle vara integrerat i MacBook och komma som en extern accessoar till iMac.

Det bör tilläggas att Apple nyligen lanserade ett nytt tangentbord med den nya MacBooken med 12 tums Retina-skärm. Om det tangentbordet kommer att integreras i kommande modeller återstår att se, men vi kommer troligtvis att få vänta på det här hybrid-tangentbordet ett bra tag (om det överhuvudtaget lanseras, än så länge är det bara ett patent). Men, i vilket fall som helst ger det oss en intressant insyn i vad som kanske kommer härnäst från Apple.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *