Categories
Featured iphone

Apple tillverkar färre iPhone-enheter i år jämför med förra året

Apples kommande iPhone-lansering närmar sig med stormsteg. I september förväntas de nya modellerna presenteras, men enligt nya uppgifter från Apples tillverkare har de lite lägre förväntningar på försäljningen av nya iPhones i år jämfört med förra året.

20 procent färre iPhone-enheter produceras

När iPhone X, iPhone 8 och iPhone 8 Plus skulle lanseras förra året gjorde Apple en jättesatsning och producerade 100 miljoner iPhone-modeller. Trots att Apple avslutade förra året med ett rekord-kvartal så kom det många uppgifter under året om att särskilt iPhone X inte sålt så bra som Apple hoppats på. Detta kan vara en av anledningarna till att Apple ser ut att ta ett lite mer konservativt förhållningssätt till årets lansering och försäljning. Enligt Nikkei, som har varit i kontakt med personer som arbetar med leverans och tillverkning för Apple i Asien, har Apple beställt 20 procent färre iPhone-modeller i år jämför med 2017. Det handlar alltså totalt om 80 miljoner enheter.

Apple försöker undvika förseningar

iPhone X, iPhone 8 och iPhone 8 Plus presenterades alla i september förra året. Till mångas besvikelse var dock produktionen av iPhone X något försenad och modellen lanserades inte till försäljning förrän i november 2017. Enligt uppgifter till Nikkei försöker Apple undvika samma misstag i år och har därför uppmanat sina underleverantörer att starta produktionen tidigare för iPhone-modellerna som ska lanseras i år. Redan i juli i år ska monteringen av de nya modellerna börja.

Tre nya iPhone-modeller i höst

Under hösten förväntas Apple lansera tre nya iPhone-modeller. En ny version av iPhone X med en OLD-skärm på 5,8 tum, iPhone X Plus med en OLED-skräm på 6,5 tum, och en budgetmodell med liknande design som iPhone X men med en LCD-skärm på 6,1 tum istället för den dyrare OLED-skärmen. Trots att Apple sägs ha satt igång produktionen av dessa iPhone-modeller tidigare än förra året har det ändå gått rykten om att budget-modellen med LCD-skärm inte kommer att släppas förrän i november (alltså precis som iPhone X 2017). Enligt den koreanska sajten The Bell tros förseningen bero på att LG, som tillverkar LCD-skärmarna till Apple, har haft problem med att göra plats för sensorhuset, eller flärpen, i skärmen. LCD-skärmar sägs vara något svårare att göra utsnitt i jämfört med OLED-skärmar.

Budget-iPhone förväntas öka Apples totala iPhone-försäljning

Nikkei tillbakavisar dock dessa rykten i sin senaste rapport och menar att alla tre iPhone-modeller kommer att lanseras samtidigt i september. Enligt de källor Nikkei har pratat med är det väldigt viktigt för Apple att modellen med LCD-skärm släpps till försäljning samtidigt som de dyrare modellerna eftersom Apple ser budget-modellen som ett säkert kort att öka sin totala försäljning av iPhones under de sista månaderna av året.

iPhone-lansering i september

Apple förväntas presentera de nya iPhone-modellerna under ett event i september och förhoppningsvis börjar försäljningen ett par dagar till en vecka senare. Budget-modellen kommer enligt uppgifter att kosta mellan 5 000 till 6 000 kronor för grundmodellen, nya iPhone X mellan 7 000 och 8 000 kronor för grundmodellen och iPhone X Plus kommer att kosta mellan 8 000 och 9 000 kronor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *