Categories
applenyheter Featured

Apple uppdaterar sitt integritetsskydd – vill skydda sina användares information

Idag har Apple uppdaterat sin sida om integritetsskydd. När iOS 12 och MacOS Mojave lanserades för ett par veckor sedan kom de operativsystemen med ett par uppdateringar när det gäller integritet och hur Apple skyddar sina användares data. Den uppdaterade sidan om integritet på Apples hemsida reflekterar de nyheterna.

Apple är måna om att skydda din personliga information

Apple har länge diskuterat integritet som en grundläggande mänsklig rättighet. Eftersom mycket personlig information lagras på Apple-enheter, som din puls, vilka nyheter du läser, vem du ringer eller skickar meddelanden till, hur du använder sociala medier, är Apple väldigt måna om att skydda den informationen och att du som användare ska ha möjlighet att bestämma vad du delar och med vem.

Alla appar i App Store måste ha en integritetspolicy

En nyhet är att alla appar som laddas upp eller uppdateras på Apples App Store måste ha en integritetspolicy. Appar som har använt en användares personliga information, som tillgång till kontakter eller kamerarullen, har tidigare varit tvungna att ha en integritetspolicy men nu måsten även appar som inte behöver tillgång till din information samma policy. Appar som inte följer de här riktlinjerna plockas bort från App store.

Apple utökar sin användning av differentiell integritet

Apple har även utökat sin användning av differentiell integritet. Med differentiell integritet blandas en användares data med data från miljontals andra personer. Det gör det möjligt för Apple att se allmänna mönster hos sina användare men de kan inte koppla specifika uppgifter till en specifik individ. Att de kan se hur deras användare använder deras produkter hjälper Apple att se vilken emoji som är populärast, men även hur specifika program fungerar i praktiken. Differentiell integritet används nu också när användare skapar personliga Memojis för att Apple ska kunna se vilka drag och frisyrer som är mest populära så att de ska kunna utöka valen i framtiden.

Apple gör det svårare för tredje part att få tag på sina användares data

Apple har även gjort det svårare för tredje part att spåra din användning genom cookies eller data. Nu måste man även som användare godkänna om en sida vill få tillgång till mikrofon eller kamera i MacOS Mojave.

Tim Cook kritiserar Facebooks metoder

Apple har alltid varit väldigt måna om sina användares data, något som Apples VD Tim Cook belyste när han kommenterade Facebook-skandalen med Cambridge Analytica i början på året. Han kritiserade då Facebook och hur de säljer användares data för att finansiera sin verksamhet. När han fick frågan om vad han skulle göra om han var i Facebook-grundaren Mark Zuckerbergs position sa Cook: ”Vad jag skulle göra? Jag skulle aldrig vara i den situationen.”

Tim Cook kommer under nästa vecka att tala på The International Conference of Data Protection and Privacy Commissioners i Bryssel. Han kommer då att tala om etik och respekt i ett digitalt liv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *