Categories
Uncategorized

Apple utvecklar egna mobilmodem till iPhone

Det har länge varit känt att Apple är intresserade av att bygga så mycket som möjligt av komponenterna i sina enheter själva. Enligt källor som har pratat med The Information ser Apple ut att ta ännu ett stort steg i den riktningen, det ryktas nämligen att Apple håller på att utveckla sina egna mobilmodem till kommande iPhone-modeller.

Apple anställer ingenjörer till projektet

The Information ska ha pratat med en person som står nära Apples planer som berättar att Apple redan har ingenjörer som arbetar med projektet.

I november i år kom det ut att Apple har letat efter nya ingenjörer som arbetar med processorer och trådlösa komponenter i mobila enheter. Dessa ska de främst ha letat efter i San Diego, där Qualcomm har sina högkvarter. Apple har tidigare samarbetat med Qualcomm som har tillverkat trådlösa modem till tidigare iPhone-modeller. Efter en konflikt mellan företagen 2017, som resulterat i flera stämningsansökningar mellan Apple och Qualcomm, har Apple valt att exklusivt arbeta med Intel istället. Intel står för de mobilmodemen som sitter i iPhone XS, iPhone XS Max och iPhone XR som lanserades tidigare i år. Att Apple väljer att anställa just runt Qualcomms högkvarter ses som ytterligare ett drag för att försöka försvaga företaget.

Apple har idag ett växande team som jobbar med trådlösa enheter i San Diego.

iPhone med 5G från Intel 2020 – Applemodem 2021

Trådlösa modem till mobiltelefoner är svåra att utveckla, och det kommer troligtvis ta Apple mer än ett par år att ta fram iPhone-modeller med deras egna modem i dem.

Under början av november kom det information om att Apple kommer att vänta med att lansera iPhone-modeller med 5G till 2020. En av anledningarna sägs vara att Apple väntar på Intels nya modem som de inte kommer att ha klara förrän tidigast 2020. Så en lansering av iPhone-modeller med Apple-modem kommer troligtvis dröja till 2021 eller senare.

Apple använder idag egna processorer i många av sina produkter

Apple har under en längre tid blivit mer och mer intresserade av att tillverka så mycket som möjligt själva. Idag sitter Apples egna fantastiska A-series processorer i deras iPhone-modeller, S-series processorer i deras Apple Watch, W-series processorer i deras AirPods och vissa Beats-hörlurar och T-series co-processorer i några av deras senaste Mac-modeller.

Apple är på väg att utveckla egna processorer till Mac

Idag använder Apple processorer från Intel i sina datorer, men det ryktas att även dessa processorer kommer att bytas ut mot Apples egna under de kommande åren. Projektet sägs gå under namnet Kalamata, och ses som en del av Apples stora satsning på att deras Macar, iPhones och iPads kommer att kunna prata med varandra och arbeta bättre tillsammans.

Om Apple börjar tillverka mer och mer av sina komponenter själva kommer de kunna styra mer över hur utvecklingen av deras produkter ser ut och de slipper vänta på Intel och ta hänsyn till deras utvecklingsfaser. Detta kan betyda att Apple kommer kunna släppa nya funktioner snabbare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *