Categories
applenyheter imac

Apple utvecklar egna processorer till Mac

Det har under de senaste åren spekulerats om när Apple kommer att börja tillverka sina egna processorer istället för att förlita sig på Intel-processorer. Apple använder redan sina egna chip i iPad och iPhone, så det känns som ett naturligt nästa steg att rita sina egna chip till sina datorer också. Nu kommer Bloomberg med nya uppgifter som tyder på att Apple verkligen är på gång med egna processorer till sina datorer.

Kodnamn Kalamata

Projektet har fått kodnamnet Kalamata och enligt Bloomberg är det fortfarande tidigt men utvecklingen av processorerna ändå redan i full gång. Apples huvudsakliga mål med projektet är att göra så att iPhone, iPad, Apple Watch och Mac ska kunna kommunicera på ett liknande sätt med varandra och därmed helt sömlöst. Utvecklingen och övergången till de egna processorerna kommer troligtvis ske i flera steg. Ett av de första stegen i projektet kommer med iOS 12 och macOS 10.14 som gör det möjligt för utvecklare att skapa en app som fungerar både i iOS och MacOS.

Stora fördelar för Apple

Förutom att Apples produkter lättare kommer kunna kommunicera med varandra om alla använder likande processorer så innebär den här förändringen även att Apple slipper vänta på att Intel ska släppa nya processorer innan de kan uppdatera sina datorer. Apple får större kontroll över utvecklingen av sina produkter och kommer snabbare kunna komma ut med nya funktioner. Samarbetet mellan hårdvaran och mjukvaran i Apples datorer skulle kunna bli mycket bättre vilket troligtvis skulle resultera i att mindre ström krävs i systemet vilket skulle leda till att batteriet håller längre. Detta kan redan idag ses i Apples iPads och iPhones som har chip utvecklade av Apple. De får även möjlighet att särskilja sig ytterligare från sina konkurrenter eftersom alla de större dator-tillverkarna på marknaden idag, som Dell, HP och Lenovo, använder processorer från Intel.

Hårt slag för Intel

Den här övergången skulle bli ett hårt slag får Intel. Apple står för ungefär fem procent av Intels årliga intäkter, och så fort nyheten kom ut tappade Intels aktier hela 9,2 procent. Intels samarbete med Apple hjälpte Apple att andas nytt liv i deras Mac-datorer när de lämnade IBM och Motorola för Intel 2005, och Intel fick fördelen att vara länkade till ett av de mest framgångsrika teknik-företagen i världen. Det största problemet för Intel skulle dock vara om Apple i och med detta skapar en större trend hos andra teknikföretag att tillverka och utveckla sin egen hårdvara.

Det här är inte det enda steget Apple tar mot en helt självständig produktion. Det har under året gått rykten om att Apple vill klippa alla band med Samsung och börja tillverka sina egna OLED-skärmar till iPhone X och dess efterträdare.

Egna processorer redan 2020

Enligt källor till Bloomberg kan Apples första datorer med egendesignade processorer komma så tidigt som 2020. Det finns dock inget officiellt uttalande om planerna då Apple inte har velat kommentera Bloombergs uppgifter och Intel sagt att de ”inte kommenterar spekulationer som handlar om deras kunder.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *