Categories
applenyheter Featured

Apple utvecklar EKG till Apple Watch

Apples smartklocka, Apple Watch, har sen den lanserades fokuserat mycket på hälsa och rörelse. Med hjälp av klockan kan du hålla koll på din aktivitet under dagen, mäta din puls och den påminner dig om att ställa dig upp om du varit stillasittande för länge. Nu verkar Apple vilja ta ännu ett steg mot en hälsosammare smartklocka och utvecklar just nu en EKG-monitor för kommande modeller av Apple Watch. EKG är en teknik som mäter av hjärtats elektriska aktivitet, som i sin tur styr hjärtats rytm. Den teknik som testas på Apple Watch fungerar genom att du sätter två fingrar på var sida om klockan. Det skickas sen ut en omärkbar mängd ström över bröstet som mäter av den elektriska aktiviteten i hjärtat och kan på så sätt hitta oregelbunden hjärtrytm och andra hjärtfel. Idag mäts EKG nästan bara på sjukhus och vårdcentraler. Det finns en del teknik på marknaden för bärbara monitorer, men ingen i den skala som Apple Watch skulle tillföra. En Apple Watch med EKG skulle kunna användas för att övervaka hjärtrytm hos personer med känt hjärtfel och för att upptäcka hjärtproblem innan de blir allvarliga. Oregelbunden hjärtrytm kan till exempel leda till stroke eller vara ett tecken på andra hjärtfel.

Den teknik Apple testar för EKG ser ut att vara betydligt mer avancerad än den teknik de använder idag för att mäta pulsen. Pulsen mäts genom att ett grönt ljus lyser på handleden vilket mäter av blodgenomströmningen. Pulsmätaren var dock inte den enda sensor Apple testade för första versionen av Apple Watch. De testade en rad olika sensorer och tekniska lösningar för klockan som de sedan valde att lägga till sidan eftersom de inte blev precisa nog. Samma sak kan såklart hända med denna EKG-monitor. Apple verkar dock väldigt hängivna just hjärt-hälsa. I november påbörjade de en studie tillsammans med det amerikanska universitetet Standford för att undersöka hur teknik, Apple Watchs pulsmätare för att vara exakt, kan användas för att förebygga hälsoproblem genom att alltid observera och på så sätt upptäcka avvikande resultat tidigt. Studien är tillgänglig för personer i USA över 22 år som har en Apple Watch och har laddat ner Apples hjärtstudie-app. Om oregelbunden hjärtrytm observeras skickas en notifikation i appen och användaren får en gratis konsultation med en läkare för att kunna göra vidare EKG-tester.

Det största hindret för en EKG-mätare i Apple Watch kan bli om Apple behöver ett godkännande från FDA, livsmedels- och läkemedelsmyndighet i USA som bland annat ansvarar för medicinsk utrustning, eller inte. Tim Cook, Apples VD, har tidigare sagt att han inte är intresserad av att involvera FDA när det kommer till Apple Watch. Apple har dock sen september i år deltagit i ett pilot-program hos FDA, tillsammans med åtta andra företag, för att snabbare kunna lansera hälso-fokuserade produkter och mjukvara med hjälp av ett mindre strikt regelverk.

Det finns alltså ingen tidsram och inga garantier, men det ser trots allt ganska lovande ut för en EKG-mätare i kommande modeller av Apple Watch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *