Categories
applenyheter Featured

Apple utvecklar ny Mac Pro

Bara tidigare denna vecka släpptes ju Apples snabbaste och kraftfullaste dator hittills, iMac Pro. Men i slutet på pressmeddelandet om iMac Pro nämnde Apple ännu en kommande Pro-modell, nämligen Mac Pro. I pressmeddelandet skrev Apple: ”Utöver nya iMac Pro, jobbar Apple på en helt omdesignad, ny generation av Mac Pro specialbyggd för Pro-kunder som behöver den mest högpresterande stationära datorn med högsta möjliga kapacitet i en uppgraderingsbar design, tillsammans med en high-end Pro-skärm.” Det här är inte första gången Apple nämner en ny Mac Pro-modell. Första gången den nämndes var i april tidigare i år samtidigt som de justerade priset på sin nuvarande Pro-modell från 2013, även kallad ”soptunnan” på grund av sin runda design. Nuvarande Mac Pro-modell har inte uppdaterats på snart fyra år, och den är inte ett självklart val för professionella kunder med tunga arbetsuppgifter längre då designen gör den något limiterad och svår att uppgradera. Men Apple verkar ha lärt sig sin läxa. Den nya modellen av Mac Pro tros återvända till ”torn-modellen” den hade 2006 till 2012, alltså en mer klassisk design på en stationär dator, vilket också skulle göra den lättare att öppna och uppgradera.

En stationär dator kräver ju också en skärm, och enligt pressmeddelandet utvecklar Apple även en ny high-end skärm som ska passa deras Pro-kunder. Apple slutade sälja sin enda fristående skärm, Thunderbolt, 2016, och hänvisade då sina kunder att köpa bättre skärmar av andra företag istället. Med spänning väntade Apple-entusiaster på en lansering av en ny och förbättrad skärm från företaget, men den kom aldrig. Men nu verkar den alltså äntligen vara på gång.

Vad vi inte vet är när Mac Pro och den nya skärmen är planerade att lanseras. Den enda informationen Apple har delat är att de inte kommer att komma i år, vilket känns givet eftersom vi närmar oss slutet på december. Men om det handlar om 2018 eller 2019 eller ännu senare har vi alltså ingen aning om. Men det är en efterlängtad uppdatering som vi hoppas inte dröjer allt för länge.

Nyheten kommer efter en våg av spekulationer om Apple är på väg att lämna sina Pro-kunder eftersom de haft mer fokus på sina lättare laptops och mobila enheter de senaste åren. Apple menar att så inte alls är faller. Phil Schiller, marknadschef på Apple, sa i en intervju tidigare i år: ”Vi är hängivna Macen, vi har fantastiska medarbetare som jobbar med Mac, både med hårdvaran och mjukvaran, vi har fantastiska produkter planerade för framtiden, och så långt i horisonten vi kan se är Macen en grundläggande komponent i vad Apple levererar, inkluderat till våra Pro-kunder.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *