Categories
applenyheter Featured

Apple utvecklar nya hörlurar

Under ett par veckor har det gått rykten om att Apple håller på att utveckla over-ear-hörlurar som de själva har designat. Det är Apple-analytikern Ming-Chi Kuo och Bloomberg som står bakom rapporten om att Apple håller på att utvidga sin tillverkning av egna hörlurar. När Kuo delade med sig av Apples planer tidigare i år skrev han att företaget vill satsa på ”high-end”-hörlurar, alltså lite dyrare och mer exklusiva hörlurar, men enligt Bloomberg ligger företagets fokus främst på brusreducering.

2014 köpte Apple Beats Music och Beats Electronics för den då rekordstora summan 3 miljarder dollar och har sen dess sålt Beats-hörlurar i sina Apple Stores. Samarbetet mellan Beats och Apple har blivit starkare under åren och så sent som för fem månader sedan släppte Beats ett par nya hörlurar med Apples W1 Bluetooth-chip, vilket är samma chip som används i Apples egna AirPods. Trots samarbetet med Beats verkar Apple alltså vilja utveckla egna hörlurar. AirPods blev en oväntad succé för Apple, och är idag den accessoar som säljer allra bäst. Att satsa på over-ear-hörlurar känns alltså som ett självklart nästa steg efter den succén. Källor till Bloomberg menar att Apple vill tävla med jättarna på marknaden, alltså Bose, Sennheiser och deras egna Beats.

Enligt ryktena kommer hörlurarna att ha samma trådlösa funktion som AirPods, alltså ett W1-chip för snabb parkoppling, och ha brusreducering som tar hänsyn till om hår eller glasögon ligger mellan hörluren och huvudet och utformningen på öron och huvud.

Enligt Bloomberg har Apple stött på liknande problem under utvecklingsfasen av dessa hörlurar som när de utvecklade HomePod. Utvecklingen ska ha pågått från och till under det senaste året och de ska ha gått fram och tillbaka mellan olika designer. Planen ska vara att de ska vara färdiga att lanseras i slutet på det här året, men det finns en stor risk att det tar längre tid om de inte hittar helt rätt i designen.

Vad ett par Apple-hörlurar skulle kosta vet vi såklart inte än. Om man jämför med prissättningen på HomePod, som ligger 100 dollar dyrare än huvudkonkurrenten Sonos och 200 dollar dyrare än Amazon Echo, kan vi tänka oss att Apples hörlurar också kommer ligga i det högre prisskiktet. Någonstans runt 3000 till 5000 kronor är nog inte helt orimligt om man jämför med dagens priser för ett par bra Beats- eller Bose-lurar.

Detta är en produkt i en lång rad av produkter från Apple som riktar in sig på musik. Tidigare i år släpptes ju Apples smarta högtalare HomePod, som hyllades för sin fantastiska ljudbild. Efter att de köpt Beats och deras tillhörande musiktjänst Beats Music lanserade Apple sin egen musiktjänst Apple Music, som växer sig större för varje år, och de planerar även att uppdatera AirPods för att göra dem vattentäta och kunna aktivera Siri med bara rösten. Att Apple väljer att satsa stort på musik och ljud är alltså ingen nyhet, nu är bara frågan hur de nya Apple-hörlurarna kommer att se ut och när de dyker upp i våra butiker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *