Categories
applenyheter Featured iphone

Apple-vännen Corning arbetar på vikbart glas till iPhone

När vikbara smartphones börja dyka upp från fler och fler företag ökar såklart spekulationerna kring om Apple är på väg i den riktningen också. Mobiljättarna Samsung och Huawei presenterade nyligen sina två modeller. Men tekniken är fortfarande ny och modellerna som lanseras nu är tjocka, bulkiga och dyra. Väntar Apple på bättre teknik innan de ger sig in på den vikbara marknaden? 

Dagens vikbara skärmar av plast åldras dåligt – Apple kan vänta på glas

Att Apple är intresserade av vikbart är tydligt. De har registrerat flera patent för vikbara smartphones, men det behöver inte betyda att dessa modeller faktiskt kommer att få se dagens ljus. 

Dagens vikbara modeller har ofta en skärm av plast istället för glas, som idag är standard i vanliga smartphones. Nackdelen med plast är att det åldras sämre än glas, får veck och rynkor över tid och lättare repas. Om man jämför skärmen på en vikbar smartphone med en vanlig modell som har en skärm av glas kan man ofta märka en ganska stor skillnad när det kommer till kvalité. 

Idag utvecklar Corning, företaget som tillverkar det slittåliga och tunna Gorilla Glass som används i en rad smartphones, tablets, kameror och tv-apparater, vikbart glas för smartphones. Det kan vara just en sån här lösning Apple väntar på. Glaset Corning arbetar på sägs vara 0,1 mm tjockt och kunna böjas på en radius på 5 mm. Apple har använt Gorilla Glass i sina iPhone- och iPad-modeller under många år nu, vilket gör att ett samarbete företagen emellan känns troligt även när det kommer till vikbara modeller.

Vikbara skärmar i glas kan komma inom ett par år

Corning sägs arbeta med företaget Willow Glass för att kunna skapa ett så tunt och hållbart vikbart glas som möjligt. Willow Glass har gjort sig kända för sitt glas som kan rullas ihop som ett papper. Nackdelen med Willow Glass är dock att under behandlingen av glaset doppas det i en saltlösning, och salt har som känt en frätande förmåga vilket gör att dessa glas inte kan användas till mobila enheter. Företagen sägs arbeta på en lösning på just detta problem. 

John Bayne, som arbetar för Corning, berättar om deras arbete med det vikbara glaset för Wired: ”Vi har glas som vi har skickat ut prover på till våra kunder, och de fungerar, men de möter inte riktigt alla krav. Antingen vill de ha ett glas som håller bättre vid ett fall eller ett glas som kan vikas tightare. Vi kan ge dem antingen det ena eller det andra, nyckeln är att kunna ge dem båda.”

Apple har bidragit med 200 miljoner dollar till Corning för att de ska kunna fortsätta arbetet med vikbart glas, och enligt Bayne tror de att de kommer kunna ha något på marknaden inom ett par år.

Samsung vill sälja vikbara skärmar till Apple

Ett annat företag som arbetar hårt med den vikbara tekniken är Samsung. Galaxy Fold presenterades bara för någon vecka sedan och nu är Samsung i full gång med att försöka sälja sin teknik till andra företag. 

Enligt uppgifter ska Samsung ha skickat prototyper på vikbara skärmar till Apple under slutet av februari. Samsung har under de senaste åren tillverkat OLED-skärmar till Apples nyare iPhone-modeller, så ett vidare samarbete är inte omöjligt. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *