Categories
applenyheter Featured iphone

Apple var tvungna att nå en uppgörelse med Qualcomm – för att kunna lansera iPhone med 5G 2020

Det förvånade många när Apple och deras underleverantör Qualcomm nådde en överenskommelse i onsdags bara en dag in i deras infekterade rättegång om patentlicenser. När Intel bara ett par timmar senare meddelande att de inte längre kommer att utveckla 5G-modem började många bli fundersamma kring vad som faktiskt händer bakom stängda dörrar. Sen dess har en hel del material kring Apple och Qualcomms överenskommelse kommit ut, som förtydligar situationen, och Apples motiv, en aning.

Apple har offentligt hävdat att Qualcomms teknik var värdelös – i interna mejl beskriver de den som ”den bästa”

Bråket mellan Apple och Qualcomm grundar sig i att Apple tyckte att Qualcomm tog för mycket betalt för sina patentlicens. Enligt uppgifter som The Washington Post har kommit över började Apple planera sin stämning av Qualcomm redan 2014, men valde att avvakta till 2016 för att få ut så mycket som möjligt av deras dåvarande avtal. 

Enligt de interna dokument The Washington Post har kommit över beskriver Apple, i interna mejl inom företaget, Qualcomms teknik som ”den bästa”. Detta fastän Apple under de två år de haft juridiska disputer med Qualcomm offentligt hävdat att deras teknik praktiskt taget varit värdelös. 

Apple har som ett av sina grundargument menat att Qualcomms teknik och patent inte skulle vara mer värdefulla än konkurrenters som Huawei och Ericsson. Apple har även under åren köpt patentlicenser från dessa företag. Interna dokument från rättegången som The Washington Post kommit över visar dock att Apple endast lagt vantarna på patentlicenser från Ericsson och Huawei för att använda som bevis under rättegången mot Qualcomm. De har alltså aldrig varit intresserade av tekniken de erbjudit. 

Apple var tvungna att komma överrens med Qualcomm för att kunna lansera iPhone med 5G 2020

Bloomberg har pratat med en rad analytiker om varför Apple och Qualcomm valde att lägga ner alla stämningsansökningar och gå vidare. 

Enligt företagens överenskommelse ingår de en sexårig licensdeal, och Apple kommer att betala en större engångssumma till Qualcomm.

De analytiker Bloomberg pratat med menar att Apple var tvungna att komma överens med Qualcomm om de ville lansera nya iPhone-modeller med 5G-modem till 2020, och inte hamna långt efter sina konkurrenter. 

”Modem är en sport för kungar. Qualcomm är antagligen det enda företaget på planeten som kan fixa ett 5G-modem i en telefon från Apple till nästa år.”

Apple kommer använda 5G-modem av Qualcomm – och Samsung

Enligt en ny rapport från Apple-analytikern Ming-Chi Kuo kommer Qualcomm dock inte vara Apples enda leverantör av 5G-modem. Kuo skriver: ”Apple och Qualcomms överenskommelse, och att de ingår ett sexårigt licensavtal, talar för att iPhone 2020 kommer att ha stöd för 5G. Qualcomm och Samsung är potentiella leverantörer.”

Att Apple skulle vara intresserade av 5G-modem utvecklade av Samsung är något helt nytt. Apple strävar dock ofta efter att variera sina underleverantörer för att minska risker och kunna förhandla effektivare. 

Apple vill utveckla egna modem – nu har klockan börjat ticka

Det sexåriga avtalet med Qualcomm sätter tidspress på Apples egna modemutveckling, menar Bloomberg. Apple har länge haft som vision att de vill tillverka och utveckla mer av sin egen teknik, och modem till kommande iPhone-modeller har stått högt upp på listan. Att utveckla modem är dock komplicerat och tar lång tid. Qualcomm har jobbat med tekniken under många år, medan Apple måste lära sig från grunden. Med det nya avtalet med Qualcomm köper de sig lite mer tid, men klockan tickar ändå.

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *