Categories
applenyheter Featured

Apple vs. Qualcomm – Rättegången mellan teknikjättarna är igång

I måndags inleddes rättegången mellan Apple och Qualcomm i en domstol i San Diego i USA. Tvisten mellan de två företagen har pågått sedan 2017 då Apple stämde Qualcomm på en miljard dollar för obetalda royalties och för höga priser på deras patent. Sen dess har dispyten mellan de två företagen blivit allt mer komplicerad och infekterad. Det är idag en av de största tvisterna mellan två teknikföretag någonsin.

Qualcomm har tillverkat modem till iPhone

Qualcomm tillverkade under många år modem till Apples iPhone-modeller, men efter konflikten mellan de två företagen drog igång har Apple istället vänt sig till Intel för iPhone-modem. Sen 2018 har Apple inte haft några affärer med Qualcomm, och förra årets iPhone XS, iPhone XS Max och iPhone XR var de första iPhone-modellerna som endast har modem tillverkade av Intel. 

Apple om tvisten med Qualcomm

2017 skrev Apple såhär om tvisten med Qualcomm: ”Under många år har Qualcomm helt utan rätt tagit betalt för royalties för teknologi som de inte har någonting att göra med. Desto fler nya uppfinningar och funktioner Apple har kommit på, så som Touch ID, avancerade skärmar, kameror, bara för att nämna några, ju mer betalt har Qualcomm tagit helt utan anledning och desto dyrare har det blivit för Apple att finansiera dessa uppfinningar.”

Qualcomm om tvisten med Apple

Qualcomm svarade på Apples kritik såhär 2017: ”Apple är världens mest vinstdrivande företag när det kommer till mobila enheter. Men eftersom de anlänt sent till industrin för mobila enheter, har Apple inte bidragit med någonting till utvecklingen av cellulär teknologi. Istället lutar sig Apples produkter på teknik utvecklad av Qualcomm och andra företag. Apples iPhones och andra produkter är mycket kommersiellt gångbara, men utan den snabba telekommunikationen, som existerar mycket på grund av Qualcomms uppfinningar, skulle Apples iPhone inte vara särskilt populär.”

Apple kräver astronomiska summor av Qualcomm

Apple, tillsammans med underleverantörerna Foxconn, Pegatron, Wistron och Compal, anklagar tillsammans Qualcomm för att de tagit för mycket betalt för sina patent och modem. Apple tillsammans med sina underleverantörer menar att de har överbetalt Qualcomm nio miljarder dollar i royalties. Apple vill även att Qualcomm ska betala tillbaka 3,1 miljarder dollar som tillhör patent som inte längre är aktiva. 

Qualcomm å sin sida menar att Foxconn, Pegatron, Wistron och Compal är skyldiga företaget mer än 7,5 miljarder dollar för obetalda royalties. De stämmer även Apple på 15 miljarder dollar.

Apple har redan vunnit mindre tvister – men processen tros pågå i flera år till

Redan för en månad sedan vann Apple en sidotvist mot Qualcomm, vilken gör Qualcomm skyldig Apple en miljard dollar för undanhållna avdrag sen tvisten drog igång. 

Qualcomm undersöks även av en rad länder, däribland USA, för tjänstefel. 

Rättegångsförhandlingarna förväntas pågå i en månad, sen ska juryn överlägga. Hur än denna rättegång slutar kommer förmodligen en av parterna överklaga, så den här historien är långt ifrån klar. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *