Categories
applenyheter Featured

Apple Watch – dess utveckling och framtid

Jony Ive, Apples chefsdesigner, har gjort en längre intervju med klock-sajten Hodinkee om Apples Watch, hur de hamnade där de är idag och framtiden.

Steve Jobs var aldrig intresserad av klockor

Ive berättar att Apples grundare och förre VD Steve Jobs inte var särskilt intresserad av klockor eller att Apple skulle börja tillverka några. Apple Watch-projektet satte alltså inte igång förrän 2012, ett par månader efter Steve Jobs bortgång. Ive berättar att Jobs död gjorde att de som jobbade på Apple var tvungna att sätta sig ner och tänka på vad de ville göra med företaget och hur de ville att deras framtid skulle se ut. Grunden i Apples filosofi, menar Ive, är att göra svåråtkomlig och otillgänglig teknik lätt att förstå och tillgänglig. Apple Watch såg de alltså som ett naturligt nästa steg på den resan.

Annorlunda utvecklingsprocess för Apple Watch

Utvecklingen av Apple Watch beskriver Ive som annorlunda jämfört med utvecklingsprocessen för många andra Apple-produkter. Klockor har funnits hur länge som helst, så nu var det en av de första gångerna Apple skulle tillverka en produkt där det redan fanns en historisk kontext och produkter som Apple Watch kan jämföras med. Det var en av de första gångerna de tog hjälp av utomstående experter för att utveckla klockan. Ive säger: ”Detta var väldigt ovanligt för oss, att prata med någon utanför vårt team så tidigt i en produkts utvecklingsprocess. Normalt sätt finns det ingen produkt vi kan titta på för att lära oss […] Vi pratade med en fantastisk lista av klockmakare och experter under hela utvecklingsprocessen.”

Apple Watch var en möjlighet att göra något fantastiskt

Många av Apples produkter utvecklar de för att lösa ett specifikt problem. Så var det inte med Apple Watch. Apple Watch såg de mer som en möjlighet att göra något riktigt bra. Just detta med möjlighet tog Ive även upp när han pratade om framtiden. Apple håller på att utveckla fantastisk teknik som gör att Apple Watch ska kunna tas till nya höjder. Ive säger: ”Du kan titta på Apple Watch och vad som är möjligt om du visste att du hade så här mycket teknologi i ryggen hela tiden. Många av oss har våra telefoner med oss hela tiden, men de är inte kopplade till dig. Tänk dig att du har något såhär kraftfullt med dig hela tiden, och vilka möjligheter det kan erbjuda användaren.”

Vidare om framtiden säger Ive att Apple vill bredda sin relevans, och att en del av detta var att använda sig av nya material som guld och keramik när de producerade de mer exklusiva Apple Watch-modellerna. Att arbeta med guld och keramik menar Ive har hjälpt Apple att utvidga vilka de är och att det även kommer att hjälpa dem att utveckla nya produkter i framtiden.

Apple Watchs stora fokus på hälsa – en motivation för Ive

Apple Watch har sedan lanseringen fokuserat mycket på hälsa. Ive säger att den feedback de har fått från användare som använt Apple Watch för att underlätta eller förbättra sin hälsa har varit en stor motivation att fortsätta. ”Jag blir ärligt talat mycket mer motiverad av att höra från våra användare som tycker att Apple Watch har förbättrat deras liv. Det är ett privilegium att arbeta med en produkt som människor skapar ett band till och som blir en viktig och positiv del av deras dagliga liv.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *