Categories
applenyheter Featured

Apple Watch kan upptäcka hjärtfel

En ny studie visar att pulsmätaren som finns i Apple Watch kan upptäcka avvikande hjärtrytm med en träffsäkerhet på hela 97 %. Teamet som står bakom studien är samma som gör Cardiogram-appen för Apple Watch, tillsammans med forskare från University of California.

För att få fram ett resultat samlades det in 139 miljoner hjärtfrekvensmätningar från 9 750 användare. De som medverkade i studien var Apple Watch-användare som använder Cardiogram-appen och som har sökt till en studie om hjärthälsa. I studien medverkade både personer med kända hjärtfel och personer som innan studien ansåg sig helt friska.

Den här studien är den första i sitt slag som visar hur produkter från teknikföretag som Apple, Garmin, Polar och LG, alltså företag som i förstahand inte är specificerade på medicin, kan upptäcka svåra hälsosituationer. Förmaksflimmer, som ofta syns genom avvikande hjärtfrekvens, är ett tillstånd som sällan blir diagnostiserat. Det kan i längden leda till stora hälsoproblem som hjärtsvikt och stroke. En person som använder en Apple Watch och regelbundet mäter sin hjärtrytm kan få upp ögonen för den här problematiken mycket tidigare, och då undvika svårare hälsoproblem. Det bör dock tilläggas att en Apple Watch inte ersätter ett EKG, utan enheten kan snarare användas för att få upp ögonen för att ens hjärtfrekvens kanske är avvikande, så att man sedan kan söka professionell hjälp och få en ordentlig utredning.

Studien undersökte även huruvida en Apple Watch kan upptäcka andra hälsoproblem som till exempel sömnapné, högt blodtryck eller tidiga tecken på diabetes. Studien visar att dessa tillstånd kan upptäckas av den data Apple Watch samlar in, eller av liknande enheter som samlar in samma sorts data.

Apple har sen en tid tillbaka arbetat med forskare vid Stanfords universitet för att själva klargöra om Apple Watch kan upptäcka avvikande hjärtfrekvenser och andra hälsoproblem. De som deltar i studien får då en notis i sin Apple Watch om avvikande hjärtfrekvenser upptäcks och de får då ta kontakt med en läkare för att vidare undersöka hjärtat.

Tim Cook, Apples VD, har länge pratat om Apples intresse av hälsa och hur Apple vill utveckla produkter för att hjälpa människor. I en intervju med Fortune förra året sa han: ”Om du tittar på det så är medicinsk hälsoaktivitet den största, eller näst största, beståndsdelen i vår ekonomi, beroende på vilket land du tittar på. Och det har inte konstruerats på ett sätt där fokus ligger på att göra bra produkter som funkar för människor. Fokus har istället legat på att tillverka produkter som kan bli återbetalda genom försäkringsbolagen. Så det vi vill göra är att komma med en helt ny synvinkel och säga ’Glöm allt det där. Vad kommer hjälpa människor?’”

I samma intervju berättade Cook även att Apple Watch redan hjälpt människor att upptäcka avvikande hjärtfrekvenser. Han säger att många håller koll på datan Apple Watch samlar in, och om de upptäcker något avvikande går de till en läkare och kollar upp det. Cook säger att detta har räddat livet på flera Apple Watch-användare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *