Categories
applenyheter Featured

Apple Watch med EKG – Nu i Sverige

Idag släpper Apple watchOS 5.2, en uppdatering av operativsystemet i Apple Watch. För svenska användare kommer watchOS 5.2 med en rejäl och efterlängtad uppdatering – nu fungerar EKG-appen för svenska Apple Watch-användare med Apple Watch Series 4.

EKG i Apple Watch Series 4 tillgänglig i Sverige

I och med watchOS 5.2-uppdateringen finns nu EKG-appen i Apple Watch Series 4 tillgänglig i Hong Kong och 19 europeiska länder, däribland Sverige, Danmark, Finland, Norge, Storbritannien, Tyskland, Italien, Frankrike och Spanien. 

EKG-funktionen i Apple Watch Series 4 ger användaren möjlighet att ta ett EKG direkt på handleden. EKG-funktionen registrerar din hjärtrytm och ger dig en notis om den upptäcker oregelbunden hjärtrytm eller väldigt snabba slag. Funktionen kontrollerar även hjärtrytmen med jämna mellanrum i bakgrunden och skickar en notis om den upptäcker en oregelbundenhet. Oregelbunden hjärtrytm kan vara ett tecken på förmaksflimmer. Obehandlat förmaksflimmer kan leda till stroke och andra hjärtsjukdomar.

För att ta ett EKG känner klockan av hjärtats rytm via elektroder på klockans baksida och i den digitala kronan på sidan av klockan. När du tar ett EKG placerar du ditt finger på den digitala kronan i 30 sekunder. När ditt EKG är klart får du en sammanfattning i din klocka som du kan analysera själv eller dela med din läkare. 

Om klockan upplever att allting är som det ska får du en kort rapport om att din hjärtrytm är normal, men om klockan upplevt oregelbundenheter får du information om att oregelbunden hjärtrytm har hittats.    

För att EKG-appen skulle få användas i Europa behövdes en CE-märkning och att den godkändes inom EES, vilket den nu har. 

EKG-appen lanserades i december 2018 i USA.

Du får information om vad du ska göra vid registrerad oregelbunden hjärtrytm

När du aktiverar EKG-funktionen på din Apple Watch får du gå igenom en konfigurationsprocess på skärmen där du får information om vem som kan använda funktionen, vad funktionen kan upptäcka, vilka resultat du kan få, hur dessa resultat ska tolkas och anvisningar om vad du ska göra om du får notiser och symptom som kräver medicinsk hjälp.

Apple satsar stort på hälsa

Apple har satsat stort på hälsa under de senaste åren med ett särskilt fokus på Apple Watch. Jeff Williams, Chief Operating Officer på Apple säger såhär om satsningen: ”Apple Watch har hjälpt så många människor världen över och vi är stolta och glada över att den har blivit en sådan viktig del av våra kunders liv. I och med lanseringen av de nya hjärtfunktionerna tar Apple Watch ytterligare ett steg som gör det möjligt för användare att lära sig mer om sin hälsa.”

Ladda ner watchOS 5.2 idag

Du kan ladda ner watchOS 5.2 gratis genom att gå till Apple Watch-appen i din iPhone > Allmänt > Programuppdatering. För att installera uppdateringen behöver din Apple Watch ha minst 50 procent batteri, vara placerad på sin laddare och vara i närheten av din iPhone. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *