Categories
applenyheter Featured

Apple Watch med EKG släpps idag – i USA

När Apple Watch Series 4 lanserades tidigare i år var ett av de stora dragplåstren till den nya modellen en EKG-mätare. Den nya funktionen hade dock inte blivit godkänd av hälsomyndigheten i USA vid släppet av klockan, men idag, tillsammans med släppet av watchOS 5.1.2, kommer EKG-funktionen äntligen att fungera på Apple Watch series 4 – i alla fall om man bor i USA.

Apples EKG-app känner av oregelbunden hjärtrytm

WatchOS 5.1.2 innehåller en ny EKG-app som kan känna av om användaren har en regelbunden eller oregelbunden hjärtrytm. Detta känns av genom nya elektroder på Apple Watch Series 4s baksida och i den digitala kronan. EKG-appen kommer att mäta av hjärtrytmen ungefär varannan timme, och om den upplever fem avläsningar i rad som inte är normala får användaren en notis att den bör uppsöka en läkare.

För att göra en EKG-mätning med Apple Watch placeras ett finger på den digitala kronan samtidigt som man har på sig klockan. Efter 30 sekunder är avläsningen klar och man kan studera sina resultat.

Apple betonar dock att Apple Watch med EKG-mätare inte är menad för att diagnostisera sjukdomar eller som en ersättning för traditionella metoder och borde inte användas för att ändra sin medicinering utan att man fört talat med sin läkare.

Användare med äldre Apple Watch-modell kan även få notis om oregelbunden hjärtrytm

WatchOS 5.1.2 kommer även med nya hjärtfunktioner till de äldre Apple Watch-modellerna, series 1, 2 och 3. Om klockan känner av att användaren har en oregelbunden hjärtrytm kommer en notis att synas på skärmen även på de äldre modellerna (men inte på den allra första Apple Watch-modellen). Dessa modeller har dock ingen EKG-mätare.

Apple vill förbättra allmänhetens hälsa

Tillsammans med släppet av watchOS 5.1.2 gjorde Apples VD Tim Cook och Apples operativa chef Jeff Williams en intervju med TIME om Apples senaste hjärt-satsning.

Artikeln inleds med en berättelse om en medelålders man som upplevde andningssvårigheter under en film. Han var under tiden med i Apples hjärtstudie och bar en Apple Watch. Hans Apple Watch gav då honom en notis om oregelbunden hjärtrytm och han åkte direkt till en läkare. Där upptäcktes symptom på förmaksflimmer. Eftersom han kom in i god tid kunde tillståndet behandlas och han mår idag bra.

Tim Cook vill att Apples största bidrag till mänskligheten ska vara att de hjälpte människor att förbättra sin hälsa. Williams utvecklar: ”Vi har tiotals miljoner klockor på människors handleder och vi har hundratals miljoner telefoner i människors fickor. Där finns en enorm chans att stärka människor med mer information om deras hälsa. Vi ser på detta inte bara som en möjlighet, utan som en skyldighet.”

Läkare varnar för Apples EKG-mätare

Ett antal läkare i USA har dock höjt ett varningens finger om Apples senaste hälsosatsning. De menar att en sådan här funktion inte är nödvändig för de flesta människor, och varnar för att klockan ska be en uppsöka läkare fastän det inte behövs.

Inga nyheter om när funktionen kommer till Sverige

EKG-appen finns idag tyvärr bara tillgänglig i USA. När, eller om, den kommer att bli godkänd i EU har vi ingen information om än. Förhoppningsvis dröjer det inte allt för länge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *