Categories
applenyheter Featured

Apple Watch räddade hans liv

I en intervju med den kinesiska tidningen South China Morning Post berättar 76-årige Gaston D’Aquino från Hong Kong hur hans Apple Watch räddade hans liv.

D’Aquino fick en notifikation i sin Apple Watch att hans puls var högre än normalt

D’Aquino satt i bänken i sin kyrka när hans Apple Watch meddelande honom att hans puls var högre än normalt. Istället för att ignorera alarmet reste sig D’Aquino upp och gick raka vägen till sjukhuset för att ta reda på varför hans Apple Watch reagerat. D’Aquino berättar: ”Jag hade läst om såna här fall förut, så jag visste att det var något allvarligt.” Han berättar att han skippade påsk-lunchen med sin familj för att ta sig till sjukhuset. ”Jag trodde att det viktigaste var att ta sig till sjukhuset. Det var en stark signal, inte alls tvetydig. Jag sa att jag hade en förhöjd puls.”

När D’Aquino kommer till sjukhuset berättar han att hans Apple Watch har meddelat honom att han har en förhöjd puls. Läkaren frågar hur han mår, och D’Aquino berättar att han mår bra och att han inte kan känna att något är fel.

Apple Watch räddade honom från en hjärtinfarkt

Han blev uppkopplad till en elektrokardiograf, som följer hjärtats elektriska aktivitet, och läkarna såg att något inte stod helt rätt till. Efter vidare tester upptäcktes det att två av tre stora kransartärer var helt blockerade och att den tredje var ungefär 90 procent blockerad. D’Aquino var alltså på god väg att få en möjligtvis dödlig hjärtinfarkt.

D’Aquino berättade för hjärtspecialisterna om resultaten han fått av sin Apple Watch, och de bekräftade att klockan ofta är ganska exakt.

D’Aquino berättar att han besökt hjärtexperter förut och att han tar medicin för diabetes, högt kolesterol och högt blocktryck, men ingen har reagerat på att hans artärer börjat bli så pass blockerade.

För att åtgärda de akuta problemen genomgick D’Aquino en operation för att vidga hans förträngda artärer och sätta dit stentar. Allt gick bra och han kunde återvända hem nästa dag.

Tackar Tim Cook för Apple Watch

Efter sitt besök på sjukhuset skrev D’Aquino ett mejl till Apples VD Tim Cook och berättade hur tacksam han var för sin Apple Watch och att den räddat hans liv. ”Det här var första gången jag fått ett hälso-larm på min Apple Watch, men jag kände ingenting själv, jag var inte yr och hade inte ont. […] Snälla fortsätt att marknadsföra Apple Watch till personer med hjärtproblem. Jag förlorade en kusin i en hjärtinfarkt för två veckor sedan, om han hade haft en Apple Watch, kanske han hade fått samma möjlighet som jag – en möjlighet att leva.”

Om D’Aquinos historia har Tim Cook sagt att han är så glad att höra att D’Aquino mår bra och att han är tacksam att han har valt att berätta sin historia. Det inspirerar dem på Apple att fortsätta jobba.

Funktionen som ger notifikationer när pulsen är ovanligt hög introducerades i WatchOS 4. När funktionen är igång får användaren av klockan en notifikation när pulsen är högre än normalt när personen har varit inaktiv i 10 minuter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *