Categories
applenyheter Featured

Apple Watch räddar liv

När Apple lanserade Apple Watch Series 4 i September förra året fanns ett ännu större fokus på hälsa och välbefinnande än tidigare. Apple Watch har alltid för Apple varit en produkt som ska aktivera användaren och främja en sundare livsstil, men med Apple Watch Series 4 togs det till en ny nivå med nya funktioner som en EKG-avläsare och en funktion som reagerar om personen som bär klockan trillar. Nu har en 67-årig norsk man berättat att hans Apple Watch räddade hans liv, och han är inte ensam.

EKG och falldetektering i Apple Watch Series 4

Den nya EKG-funktionen i Apple Watch Series 4 är ännu inte godkänd för den europeiska marknaden, men i USA har den varit aktiv under några månader nu. Men hjälp av elektroder på klockans baksida och på den digitala kronan kan Apple Watch känna av regelbunden eller oregelbunden hjärtrytm. 

Samtidigt som EKG-funktionen lanserades så lanserades även en ny fall-funktion. Apple Watch känner helt enkelt av om du plötsligt faller. Klockan knackar först på handleden samtidigt som den avger ett larm och visar en varning på skärmen. Du kan då välja att ringa ett nödsamtal eller klicka i ”Jag mår bra”. Om Apple Watch känner att du rör dig fortsätter den att visa varningen på skärmen, men om den inte känner av rörelser under en minut sen fallet ringer den automatiskt ett nödsamtal. Klockar skickar sen ett automatiskt meddelande till dina nödkontakter med information om att du har varit med om ett fall och var klockan befinner sig. 

Apple Watch räddade hans liv

67-åriga Toralv Østvang berättar för NRK att den här fall-funktionen på Apple Watch räddade hans liv. Østvang hade trillat i sitt badrum, klockan hade ringt ett nödsamtal och räddningspersonal hade hittat honom blodig och medvetslös på golvet.   

Østvangs dotter berättar: ”Det hade kunnat gå så mycket värre. Under hela dagen har vi frågat oss om vad som skulle ha hänt om han inte hade haft sin Apple Watch på sig. Han hade inte med sig sin telefon på badrummet. Det är otroligt att han fick så snabb hjälp från det att klockan larmade tills polisen hittade honom. Det var ett allvarlig fall, kanske räddade Apple Watch hans liv.”

Svensk man räddad av Apple Watch

Toralv Østvang är inte den enda som har Apple Watchs falldetektering att tacka. I oktober förra året berättade svenska Gustavo Rodriguez att hans Apple Watch hjälpt honom när han fick akut ryggskott. Rodriguez föll ihop i sitt kök och med hjälp av klockan kunde han kontakta ambulans och sin nödkontakt. 

Apple Watch upptäcker förmaksflimmer

Även EKG-mätaren har visat sig kunna rädda liv. Bara några dagar efter att funktionen gått live i USA berättade en användare att klockan upptäckt ett förmaksflimmer på hans hjärta. Användaren gick dagen efter till sjukhuset för att kontrollera om vad klockan anmärkte på stämde – och mycket riktigt, han hade ett tills då oupptäckt förmaksflimmer. Hans läkare berättade för honom att hans Apple Watch troligtvis räddat hans liv. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *