Categories
applenyheter Featured

Apple Watch Series 4

Apples nya Apple Watch, Apple Watch Series 4, är äntligen här! Klockan har fått sig en rejäl uppdatering både vad det gäller design och innehåll. Apple har satsat på en design som påminner om de nya iPhone-modellerna iPhone Xs och Xs Max och skärmen har blivit betydligt större.

Ny design och större skärm

Tidigare Apple Watch-modeller har sålts i storlekarna 38 mm eller 42 mm, men i år satsar Apple på större modeller och säljer dem i storlekarna 40 mm eller 44 mm. Skärmarna är dessutom 30 procent större än på föregående modeller och har fått en ny urtavla. Den nya urtavlan kan bland annat visa UV-index, luftkvalitet, väder, världsklocka, soluppgång och solnedgång och månfas.

Själva klockan har blivit smalare och skärmen har fått rundade hörn vilket gör att designen påminner om iPhone Xs. Skärmen har även fått ta lite större plats på klockan och kanterna runt om har blivit mindre. Skärmen ska dessutom vara strömsnålare än den i tidigare Apple Watch-modeller eftersom den använder sig av en ny LTPO-teknik.

Apple Watch Series 4 får EKG-mätare

Under de senaste åren har det blivit känt att Apple har velat satsa mer på hälsa när det kommer till funktionerna i Apple Watch. Tidigare modeller har en puls-mätare och funktioner som hjälper dig med din träning, men med Series 4 tar Apple det ett steg längre, de har byggt in en liten EKG-mätare. EKG-mätaren fungerar tillsammans med kronan och en nydesignad optisk pulsmätare på klockans baksida. Tillsammans skapar de en krets som mäter av ditt EKG om du håller ett finger mot kronan. EKG används inom vården för att mäta hjärtrytm. Apples förhoppning är att Apple Watch-användare kommer att kunna upptäcka hjärtfel tidigare än vad de annars skulle ha gjort och på så sätt kunna få vård i tid.

Idag har Apple fått tillstånd från amerikanska hälsoskyddsmyndigheten FDA att sälja Apple Watch med EKG och funktionen kommer att bli tillgänglig senare under hösten, men hur det blir i Europa är inte klart än. Förhoppningsvis får Apple tillstånd även här inom en snar framtid.

Apple Watch Series 4 har ett fortsatt fokus på träning

Förutom sitt nya fokus på hjärthälsa så fortsätter Apple Watch att utveckla nya funktioner för användare som tränar. Vid löpträning varnar Apple Watch om du håller för högt eller lågt tempo om du satt upp ett visst mål. Klockan räknar nu även steg per minut så att man kan hålla ännu bättre koll på sin löpträning.

Kan beställas idag

Apple Watch Series 4 finns idag att förboka i färgerna silver, guld eller rymdgrå. Man kan välja om man bara vill ha en klocka med GPS eller med GPS och lte-modem. Det finns en rad armband och utföranden att välja på. Den enklaste modellen kostar 4 795 kronor för 40 mm eller 5 195 för 44 mm. Den dyraste modellen med Hermès-armband kostar upp till 17 495 kronor.

Förhandsbeställningarna har öppnat idag och säljstarten är den 21 september. Om man beställer en Apple Watch Series 4 i skrivande stund får man vänta till mitten av oktober innan den levereras.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *