Categories
applenyheter Featured

Apples 2018 – en återblick på Apple-året som gått

2018 har verkligen varit ett år av toppar och dalar för Apple – men kanske allra mest toppar. Apple lanserade helt nya produkter som den smarta högtalaren HomePod, helt nya funktioner som Memoji i iOS och Walkie-Talkie i WatchOS. De lanserade även nya iPhone- och iPad-modeller och mycket mer. Vi har tagit en titt på Apple-året som gått och summerat de nya produkt-släppen.

HomePod – Apples smarta högtalare som inte lyckades imponera på alla

Apple inledde 2018 med att lansera den smarta högtalaren HomePod i februari. HomePod, som ännu inte lanserats i Sverige, är en högtalare som kan röststyras av den digitala assistenten Siri. Förutom att spela musik så kan Siri uppdatera dig om nyheter, väder, skicka sms och mycket mer. HomePod är Apples försök att konkurrera med andra smarta högtalare som Amazon Echo och Google Home. 

När HomePod lanserades var den generella bilden från recensenter att ljudet i högtalaren var dess absolut starkaste funktion medan Siri hade behövt lite mer kärlek från Apples utvecklare. De första veckorna efter lanseringen i USA såg HomePod ut att sälja väldigt bra, men intresset för Apples smarta högtalare ser ut att ha svalnat sen dess.

Mac mini och MacBook Air – årets efterlängtade överraskningar 

Två av Apples Macar, Mac mini och MacBook Air, fick efterlängtade uppdateringar i år. Mac Mini, som inte fått en uppdatering på över fyra år, lanserades med ny design och teknik i oktober. Mac mini är Apple minsta dator och den nya versioner fick en ny processor, ny grafik och nya portar. Den är betydligt snabbare än sin fyra år äldre föregångare och har fått ett tydligare fokus på proffs-kunder. 

MacBook Air, Apples billigaste bärbara dator, kom också i en efterlängtad ny version i år. Skärmen på 13 tum är nu i Retina och datorn har blivit smalare och lättare. Innan lanseringen i oktober trodde många att Apple skulle lägga MacBook Air-modellen på hyllan efter ny-lanseringen av MacBooken året innan, men så blev alltså inte fallet. MacBook Air är något kraftfullare än MacBook-modellen och dess skärm är något större (MacBook har en skärm på 12 tum), annars är det inte mycket som skiljer de två modellerna. 

iPad Pro – Apples största iPad-uppdatering

Förutom Mac mini och MacBook Air så lanserade Apple även sin nya iPad Pro i oktober. iPad Pro kommer i två modeller, en med en skärm på 11 tum och en större modell med en skärm på 12,9 tum. Paddan har fått en helt ny design som påminner om iPhone X och iPhone XS, den saknar alltså Hemknapp och skärmen sträcker sig över nästan hela framsidan. iPad Pro har bytt ut Touch ID mot Face ID och, precis som Apple senaste iPhone-modeller, så saknar den ett uttag för hörlurar. 

Tillsammans med iPad Pro lanserades också Apple Pencil 2. Apples nya digitala penna plockade bort den otympliga laddningen via pennans topp och Lightning-uttaget på iPad, och laddas nu trådlöst genom att den magnetiskt placeras på kanten på iPad Pro. 

Apple Watch 4 – med fokus på hjärtat 

I september lanserade Apple sin nya Apple Watch. Apple Watch Series 4 har fått en större, men smalare, skärm och kommer i storlekarna 40 eller 44 mm. Den största uppdateringen är dock att den digitala kronan och nya elektroder på klockans baksida kan göra en enklare EKG-mätning och därmed känna av onormala hjärtfrekvenser hos användaren. Tekniken har ännu inte godkänts i EU. 

iPhone XS, iPhone XS Max och iPhone XR – Apples hittills dyraste iPhone-modeller

I September presenterade Apple sina tre nya iPhone-modeller för världen. Alla tre modeller har en skärm som sträcker sig från kant till kant och Face ID, men det är bara XS-modellerna som har en OLED-skärm. Alla tre modeller har Apples nya A12 Bionic-processor. 

iPhone XS och iPhone XS Max är Apples hittills dyraste iPhone-modeller och ”budget”-modellen iPhone XR kostar ungefär vad iPhone X kostade vid lanseringen förra året (men den har en LCD-skärm istället för en OLED-skärm). 

Det som skulle komma men aldrig kom – AirPower

Ett stort frågetecken under året har varit Apples trådlösa laddplatta AirPower. Den presenterades samtidigt som iPhone X i september 2017 – men sen har det varit tyst. Många hoppades på en lansering under 2018, men nu när vi närmar oss slutet på december kan vi komma överens om att så inte kommer att bli fallet. Kommer AirPower någonsin att se dagens ljus? Vi får helt enkelt vänta och se. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *