Categories
applenyheter Featured

Apples Emoji fyller 10 år

Idag, den 21 november 2018, är det tio år sedan emoji introducerades på iPhone. Den 21 november 2008 släppte Apple iPhone OS 2.2 (Apples mobila operativsystem som senare bytte senare namn till iOS) och för användare i Japan dök det första emoji-tangentbordet upp. iPhone 3G var då den modernaste iPhone-modellen då den lanserads i juni samma år.

Apples emoji var till en början endast tillgänglig i Japan

Apples emoji-tangentbord var alltså endast tillgängligt i Japan till en början. Ordet ”emoji” är faktiskt ursprungligen ett japanskt ord som på svenska betyder piktogram, alltså liten ikon eller bild. Redan innan Apple lanserade sitt emoji-tangentbord var emojin mycket populär i Japan. Den första mobiltelefonen som lanserades med emojis i Japan kom redan 1999.

Om man ville använda emojis i resten av världen på iPhone var man tvungen att ladda ner en app för att aktivera dem. Samtidigt som iPhone OS 2.2 lanserades så lanserades också App Store, så det här var första gången man kunde använda program från tredje part i iPhone. Emojin började sakta men säkert bli populär i resten av världen, men det var inte förrän Apple lanserade iOS 5 2011 som emoji-tangentbordet blev tillgängligt utan app från tredje part i hela världen. I iOS 5 var man ändå tvungen att gå in i Inställningar och lägga till emoji-tangentbordet manuellt. 2015, när iOS 8.3 lanserades, blev äntligen emoji-tangentbordet standard i alla iOS-enheter. Det blev snabbt det populäraste tangentbordet i världen.

Apple – en stor anledning till att emoji är så populär som den är idag

Emojipedia skriver om Apples påverkan på emojins stora framgång: ”De emojis Apple lanserade 2008 var baserade på de emojis som Softbank, en japansk mobiloperatör, använde och inspirationen syns tydligt i deras design. Apples emoji-design har dominerat hur allmänheten tycker att en emoji borde se ut. Apple bestämmer inte vilka emojis som blir godkända av Unicode, men det är rimligt att undra om emoji skulle blivit det kulturella fenomen det är idag om inte Apple valt att stödja de där färgglada emojierna under de där tidiga åren.”

Emojins utveckling har gått hand i hand med Apples utveckling

Mycket har hänt med Apples emojis sen de lanserades 2008. Till en början fanns det bara 471 små ikoner, men nu har den siffran växt till 2 776 stycken och på många av de mänskliga emojierna kan man välja kön och hudfärg.

2016 valde Apple att ge alla sina emojis en ny design som var mer 3D. Detta berodde till stor del på att skärmarna i Apples enheter hade blivit bättre och fått bättre upplösning. Apples emojis behövde helt enkelt följa Apples teknikutveckling.

Emoji – en del av Apples varumärke

Idag är emoji en stor del av Apples varumärke och de använder bland annat de små ikonerna i sina reklamfilmer och som dragplåster när de lanserar nya uppdateringar av iOS. Det är aldrig kul att vara den enda i vängruppen som inte uppdaterat till senaste versionen av iOS och se små frågetecken i fyrkanter istället för Apples senaste emojis.

Mer om emojins historia tillsammans med Apple kan läsas om i Emojipedias spännande blogginlägg här. Och om man vill läsa om hur den första Apple-emojin blev till kan man läsa om det i ett tidigare inlägg här.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *